Ekonomija

NPCG upravljaju Ulcinjskom solanom još godinu

Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore produžen je Ugovor o zakupu Ulcinjske solane na još jednu godinu.

“Cilj uzimanja u zakup imovine Solane je nastavak aktivnosti na zaštiti i unaprijeđivanju uspostavljanjenog ekosistema u zakupljenom području, obezbjeđivanju fizičke i tehničke zaštite imovine i sprječavanju vršenja protivpravnih radnji”, saopšteno je iz NPCG.

Podsjećamo da je Odlukom Vlade Crne Gore, Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore, 24. avgusta 2015. godine, povjerena realizacija aktivnosti u cilju zaštite bogatog biljnog i životinjskog svijeta ulcinjske solane. S tim u vezi, formirano je Savjetodavno tijelo za zaštitu Solane sastavljeno od predstavnika najznačajnijh subjekata nadležnih za zaštitu biodiverziteta, te pripremljeni jednogodišnji Programi rada za Solanu.

“Od najznačajnijih aktivnosti, izdvajamo održavanje vodnog režima na solanskim bazenima. JPNPCG je prošle godine uz pomoć Vlade Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma riješilo problem popravke postojeće pumpe i nabavku nove. U ovom periodu kao ključan izazov u upravljanju vodnim režimom izdvaja se sanacija narušenih nasipa i bentova za čiju rekonstrukciju su neophodna značajna finansijska sredstva. U tom pravcu JPNPCG je uputilo društveno odgovornim subjektima zahtjev za sponzorstvo u cilju nabavke ili iznajmljivanja bagera za potrebe sanacije narušenih bentova i nasipa”, kazali su u NPCG.

Send this to a friend