Ekonomija

Od takse na duvan 2,65 miliona eura

Poreska uprava (PU) je od 1. septembra 2012. godine, pa sve do 5. februara ove godine po osnovu takse na upotrebu duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, ili takse na duvan, naplatila 2,65 miliona eura. Ugostitelji su prema važećim propisima u obavezi da plaćaju jedan euro po kvadratu za upotrebu duvanskih proizvoda u svojim objektima.

“U 2012. godini, od septembra do kraja decembra naplaćene su 29,3 hiljade eura. Godinu kasnije od takse su naplaćene 171,3 hiljade eura, 2014. godine 585,8 hiljada, 2015. godine 710,45 hiljada, godinu kasnije 638,55 hiljada, a prošle godine 461,25 hiljada eura. Od 1. januara do 5. februara ove godine naplaćena je 63,1 hiljada eura”,  precizirali su “Danu iz Ministarstva finansija (MF).

Kontrola plaćanja takse na upotrebu duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, kako su kazali, vrši se uz ostale redovne kontrole poreskih obveznika.

Taksa na upotrebu duvana u kafićima uvedena je kao kompromis sa ugostiteljima koji su se pobunili pošto je Ministarstvo zdravlja predstavilo Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kojim se predlagala zabrana pušenja u lokalima. Tada su ugostitelji govorili kako bi im to uticalo na smanjenje prometa, te da bi morali da zatvore kafiće, pa je uvedena taksa za one koji hoće da se konzumiraju cigarete u njihovim objektima.

Send this to a friend