Ekonomija

Otvorena nova trafostanica u Nikšiću

Završetkom trafostanice 110/10 kV „Nikšić 2“ i puštanja u pogon 110 kV kablovskog voda stvoriće se preduslovi za ekonomski i društveni razvoj za izgradnju ostalih infrastrukturnih projekata, saopštili su iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES.

Iz te kompanije su kazali da je ukupna vrijednost investicije preko devet i po miliona eura“, kaže se u saopšrtenju.

Na svečanosti povodom završetka radova saopšteno je da se značaj izgradnje trafostanice, čije je postrojenje zatvorenog tipa, po najsavremenijoj GIS tehnologiji, ogleda prije svega u sigurnijem i kvalitetnijem napajanju električnom energijom konzuma Nikšića.

Predsjednik Odbora direktora CGES-a, Dragan Laketić, kazao je da su prije tri godine počeli pripremu tog zahtjevnog projekta kako u tehničkom, tako i u finansijskom smislu.

 

„Ukupan projekat podrazumijevao je izgradnju trafostanice 110/10 KV, snage 2×31,5 MVA, 110 KV-nog kabla od Kličeva do Željezare kojim je trafostanica priključena na postojeću prenosnu mrežu, kao i izgradnju dalekovodnog polja u trafostanici Nikšić“, precizirao je Laketić.

Prema njegovim riječima, usljed prostorno-planskih ograničenja i činjenice da su objekti građeni u urbanoj zoni, a slijedeći najbolju evropsku praksu u izgradnji sličnih objekata, primijenjena tehnička rješenja imaju minimalan negativan uticaj na životnu sredinu i ljude, što je bio jedan od glavnih ciljeva.

 

„Trafostanica je izvedena u GIS tehnologiji i kompletno razvodno postrojenje je smješteno u zgradi, što je sa stanovišta očuvanja prostora i vizuelne prihvatljivosti znatno bolje rješenje od klasičnog“, kazao je Laketić.

Takođe su, kako je naveo, umjesto standardnog nadzemnog visokonaponskog voda, ugradili visokonaponski kabal dužine četiri kilometra, čime je sačuvan dragocjeni prostor na užem području grada za neku drugu namjenu.

Iz CGES-a su kazali da su ugrađeni aparati i oprema proizvodi renomiranih evropskih kompanija ABB i Prizmijan, a radove su izvodile domaće kompanije Volvoks, Bemaks i Energomontaža sa partnerima.

Gradonačelnik Nikšića, Veselin Grbović, kazao je da je završetkom još jedne trafostanice obogaćena prenosna mreža u Crnoj Gori.

 

„Prije svega zahvaljujem se CGES-u za jednu od većih investicija koja je realizovana posljednjih godina u Nikšiću. Stara trafostanica, koja je napravljena 57-e godine, nije davala sigurnost za napajanje Nikšića električnom energijom. Izgradnjom ove nove trafostanice, sa rekonstrukcijom postojeće, Nikšić rješava svoje kapitalne probleme“, naveo je Grbović.

CGES, kako su kazali iz te kompanije, u Nikšiću realizuju još jedan vrlo specifičan i zahtjevan projekat – rekonstrukciju i zamjenu opreme u toj, najstarijoj trafostanici u Crnoj Gori, lociranoj pored Željezare.

„Nakon završetka planiranih radova, biće potpuno rekonstruisan objekat koji će zajedno sa trafostanicom uveliko izmijeniti sliku napajanja potrošača sa prenosne mreže u Nikšiću“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je jedan od segmenata te rekonstrukcije nedavno završen – zamjena transformatora koji je bio u pogonu skoro punih 60 godina novim transformatorom snage 40 MVA.

Kako su kazali iz CGES-a, vrijednost tih radova, koje je izvodila kompanija Elnos Podgorica, je 800 hiljada eura a ukupna vrijednost ostalih radova koji se odnose na rekonstrukciju je oko 700 hiljada.

„Što znači da je CGES u ove dvije investicije u Nikšiću ukupno uložio 11 miliona eura. Rezultat ovog ulaganja je novih 73MVA snage sa prenosne mreže, što je povećanje od skoro 80 odsto u odnosu na dosadašnju snagu transformacije“, dodaje se u saopštenju.

Laketić

Laketić je na svečanosti kazao da vjeruje da su skoro završenom investicijom u Kotoru, investicijama u Nikšiću i još nizom onih koje su u toku, potvrdili višegodišnju orijentisanost CGES-a ka razvoju i investicionim aktivnostima.

Prema njegovim riječima, uprkos složenom ambijentu u kojem CGES posluje posljednjih nekoliko godina imaju permanentan rast realizovanih investicija na godišnjem nivou, koji je u ovoj godini dostigao rekordnih 30 miliona eura.

“Ukupna vrijednost realizovanih investicija u zadnjih sedam godina, otkada CGES posluje kao samostalni privredni subjekat, iznosi impozantnih 112 miliona eura”, naglasio je Laketić.

Send this to a friend