Ekonomija

Potvrđena podrška EIB Global u kontekstu energetske krize

EU WB Summit/ Foto: EIB

Na samitu Evropske unije za Zapadni Balkan održanom u Tirani, potpredsjednica Evropske investicione banke (EIB) Liljana Pavlova potvrdila je pomoć EIB Global u rješavanju hitnih kratkoročnih potreba regiona, koje su posljedica aktuelne krize.

Ta podrška će se, kako je saopšteno iz te banke, realizovati kroz nove projekte koje EIB Global planira da finansira u regionu za uvođenje čiste energije, proširenje elektroenergetskih mreža i skladišne infrastrukture, kao i za podršku privatnom sektoru za povećanje energetske efikasnosti.

Ona je potvrdila da je banka u potpunosti usklađena sa paketom energetske podrške vrijednim milijardu eura koji je najavila Evropska komisija i da namjerava da igra ključnu ulogu u njegovom sprovođenju.

„Drago nam je što paket podrazumijeva podršku i za unaprjeđenje politike, zakonodavnog i institucionalnog okvira za energetski sektor. Poboljšanja u tim oblastima imaće pozitivan uticaj na brzinu kojom će EIB Global i naši lokalni partneri moći da pokrenu investicije u infrastrukturu i privatni sektor”, izjavila je potpredsjednica Pavlova.

Pored podrške u oblasti energetike, banka EU će pojačati opseg svojih usluga koji podrazumijeva kombinovanje finansijskih sredstava i savjetodavne pomoći, kao i angažovati više stručnjaka na terenu za projekte koji unaprjeđuju regionalnu povezanost, zelenu i digitalnu tranziciju, obrazovanje i zdravstvo.

“Banka će se usredsrediti i na promovisanje rasta, digitalizacije i dekarbonizacije privatnog sektora. U tom pogledu, Evropski investicioni fond (EIF), deo Grupacije EIB, odobrio je Garanciju za otpornost za mala i srednja preduzeća u okviru Programa za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana (WB EDIF), kako bi olakšao pristup finansiranju za oko 4000 kompanija u regionu”, navedeno je u saopštenju EIB.

Pavlova je skrenula pažnju i na grantove EU koja su odobrena kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

„Ta bespovratna sredstva nam takođe pomažu da nastavimo sa važnim željezničkim projektima u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, kao i sa ulaganjima u sektor obrazovanja u Crnoj Gori. Ovdje u Albaniji pripremamo projekte koji će doprinijeti transformaciji Tirane u zeleni i održiv grad. Radujemo se saradnji sa vladom, Evropskom komisijom i našim kolegama iz EBRD na važnim investicijama u željeznicu”, zaključila je Pavlova.

Kako je već najavljeno, EIB Global radi i na razvoju novih projekata obnovljive energije – solarne elektrane na Kosovu i vetroelektrana u Bosni i Hercegovini. Banka će aktivno pomagati privatnom sektoru u finansiranju mjera energetske efikasnosti i investicija koje treba da ubrzaju zelenu tranziciju.

Send this to a friend