Ekonomija

Precizniji podaci o platnom bilansu Crne Gore

Centralna banka Crne Gore

Podaci o platnom bilansu Crne Gore biće kvalitetniji, odnosno tačniji nakon što je Centralna banka izmjenom odluke o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom uvela obavezu dajoj kompanije direktno dostavljaju podatke o građevinskim, odnosno investicionim uslugama i trgovinskim kreditima.

Iz Centralne banke je Pobjedi rečeno da će sada pored podataka o transakcijama sa inostranstvom koje su dobijali od poslovnih banaka biti izvještavani direktno od pravnih lica koja se bave ovim poslovima.

“Na taj način će se obuhvatiti i oni podaci koji, iz objektivnih razloga, nijesu bili obuhvaćeni dosadašnjim sistemom prikupljanja i postići će se i bolja vremenska usklađenost. Cilj izmjene odluke jeste da se uvede još jedan novi izvor podataka, odnosno implementira novi način prikupljanja podataka o građevinskim uslugama i komercijalnim, odnosno trgovinskim kreditima direktno od pravnih lica”, pojasnili su iz Centralne banke.

Na pitanje na koji način će se ovi novi podaci odraziti na statistiku platnog bilansa i spoljnjeg duga, koji je na kraju prošle godine bio 3,3 milijarde eura, iz CBCG su odgovorili da će se povećati kvalitet statistike.

“Uključivanjem ovog novog izvora podataka unaprijediće se sveobuhvatnost i kvalitet statistike platnog bilansa”, dodali su iz Centralne banke.

Strani investitori su iz više od 60 zemalja u prošloj godini u Crnu Goru uložili blizu 328 miliona eura neto. Na prvom mjestu po prilivu je bio Azerbejdžan, potom Mađarska, a na trećem Rusija. Iz zemlje se u prošloj godini odlilo 515 miliona eura. Podaci za januar tekuće godine pokazuju da su SDI bile 59,1 milion, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 14,8 miliona eura. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u 2018. bila je 2,9 milijardi eura-uvoz 2,5 milijardi, a izvoz svega 400 miliona eura, Podaci za prva tri mjeseca tekuće godine pokazuju da smo uvezli robu vrijednu od 523,8 miliona eura a izvezli u vrijednosti 93,7 miliona eura,

Iz CBCG objašnjavaju da su odlukom propisani novi obrasci.

Inovirana odluka dovešće do znatno preciznijih podataka.

U evidenciji moraju da se nađu i poslovi osiguranja sa nerezidentima: prihodi i rashodi domaćih kompanija poslovima od direktnih ulaganja kao i onih sa hartijama od vrijednosti.

Send this to a friend