Ekonomija

Predstavljena dostignuća iz robotike i 3D tehnologije

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu

Najveća dostignuća iz oblasti robotike i 3D tehnologije predstavljena su na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, kazala je inženjerka u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) Margita Miljanić.

Ona navodi i da su na sajmu, koji se organizuje 63. put, prezentovani alati za korišćenje u svakodnevnom poslu, dok je najviše posjetilaca okupilo predstavljanje primjene dronova u različitim tehnološkim sferama.

“Sajam je mjesto na kojem se mogu pratiti dostignuća i inovacije iz raznih tehničko-tehnoloških oblasti. Njegova organizacija bila je na zavidnom nivou a među inostranim izlagačima dominanirali su Rusi i Kinezi. Prezentovana su dostignuća iz oblasti robotike, automatike, CNC mašina, alata, različitih softvera, 3D i laserske tehnologije”, kazala je Miljanić Dnevnim novinama.

Grupu inženjera, među kojima je i Margita, delegirao je CEDIS. Međunarodni događaj je krajem maja, kako su kazali iz kompanije, okupio oko 600 izlagača iz skoro 30 zemalja sa četiri kontinenta među kojima su ključni promoteri tehničko-tehnoloških svjetskih trendova.

MJESTO PROMJENA

Inženjer Boris Femić ističe da je sajam pravo mjesto za promociju revolucionarnih promjena u u načinu poslovanja u kompanijama i industriji.

“Koncepcijski akcenat sajma je na inovacijama i novim tehnologijama u svijetu tehnike u kojem se prožima veliki broj strukovnih oblasti. Ovakve manifestacije su edukativne, zanimljive i korisne, s obzirom na veliki broj domaćih i stranih reprezentativnih izlagača iz svijeta tehnike”, rekao je Femić i dodao da su na sajmu predstavljene inovacije, premijere i ekskluziviteti u najrazličitijim sektorima, počevši od alata, mašina, robotike, energetike, mašinstva, telekomunikacija, te da je akcenat bio na novim tehnologijama.

Inženjerima CEDIS-a boravak u Beogradu je značio i zbog stručne literature koja se na sajmu mogla naći u slobodnoj prodaji.

“U sklopu sajma nalaze se štandovi sa stručnom literaturom, gdje na jednom mjestu možemo naći knjige iz oblasti koja nam je interesantna. Ono što je dalo pečat ovogodišnjem sajmu jeste robotika i to je oblast koja se najbrže razvija, napreduje i nalazi primjenu u sve različitijim sferama života”, ukazao je Vladimir Ivanović, koji međunarodni skup elektroenergetičara posjećuje već deceniju.

On ukazuje da je zadovoljan što se upoznao sa savremenim rješenjima usluga i proizvoda iz oblasti tehnike, uspostavio nove kontakte i “oživio” ranije forme saradnje.

“Organizacija je bila na očekivano visokom nivou po standardnom sajamskom konceptu, a zastupljenost izlagača znatna, od proizvodnih ili projektantskih kompanija, preko naučnoistraživačkih, obrazovnih institucija, do poslovnih udruženja i inovativnih pojedinaca”, kazao je Ivanović.

VIŠE OD 100 NOVITETA

Delegacija CEDIS-ovih inženjera imala je priliku da se na sajmu upozna sa više od 100 noviteta, ekskluziviteta, inovacija, premijera.

“Predstavljeni su novi proizvodi, konkretno iz elektroenergetike u izdanju Loznice elektro i Rade Končar fabrike mjernih transformatora. Ove godine je veliki dio izlagača bio iz oblasti mašinstva i robotike, gdje su se mogle vidjeti mašine za proizvodnju metalnih elemenata”, istakao je član CEDIS-ove delegacije Marko Mugoša koji najvećim tehničkim dostignućem na sajmu smatra predstavljanje robota iz Instituta Mihailo Pupin.

Firma Loznica elektro, kako dodaje, predstavila je savremena rješenja iz domena jednosmjernog napona-slop ispravlj ač i AKU baterij e, kao i proizvod srednje naponskih ćelija za unutrašnju montažu nazivnog napona do 24 kilovolta.

Prvi put na sajmu je inženjer Ivan Mumin koji iz Beograda nosi pozitivna i korisna iskustva.

“Zadovoljan sam organizacijom i izlagačima, od kojih je većina bila veoma predusretljiva i raspoložena da odgovori na sva naša pitanja. Na sajmu smo mogli vidjeti koliko se razvojem novih tehnologija, robotike i automatizacije olakšavaju i pojednostavljuju proizvodni procesi i koliko su moderne tehnologije sofisticirane. Važan akcenat stavljen je i na podizanju svijesti o energetskoj efikasnosti kao i na razvoju alternativnih izvora energije. Najveća tehnološka dostignuća su se mogla vidjeti na polju primjene vještačke inteligencije, razvoju pametnih fabrika i 3D tehnologija”, zaključio je Mumin.

UŽIVALI U BEOGRADU

Inženjer Marko Mugoša ističe da su tokom trodnevne posjete sajmu, nakon prezentacija i predavanja, uspjeli i da obiđu Beograd.

“Istakao bih druženje sa kolegama iz Operativne direkcije koje je bilo na vrhunskom nivou. Zajednički smo za tri dana, osim prisustva sajmu obišli i kulturno-istorijska obilježja grada. Ovakvi sastanci treba da postanu tradicionalni”, rekao je Mugoša.

Send this to a friend