Ekonomija

Preko stranih IP adresa kockanje bez kontrole

ilustracija

Nema podataka koliko se novca iz Crne Gore odlije i izgubi poreza kroz onlajn klađenje preko IP adresa u inostranstvu. Nema ni procjena, makar ne zvaničnih. Nesporno je jedino daje ovaj vid klađenja preko platformi u inostranstvu sve popularniji, a prognoze govore da će u budućnosti “zemaljsko klađenje slabiti, ajačati ovo za koje je potreban samo miš i bankovna kartica. A i potencijalni dobici su često višemilionski.

U državi, međutim, polažu nade u novi zakon o igrama na sreću, u koji će, tvrde, biti ugrađena najbolja međunarodna praksa, ali koji, iako godinama najavljivan, još nije donesen.

Podsjetimo da je ukupan prihod od igara na sreću u 2016. po posljednjim podacima Uprave za igre na sreću, bio 10,85 miliona eura, a godinu ranije 9,29 miliona eura.

Iz Uprave za igre na sreću, koja je u sastavu Ministarstva finansija, Pobjedi su kazali da važeći zakon nije adekvatan.

“Važeći Zakon o igrama na sreću nije adekvatan za regulisanje ovog kompleksnog i zahtjevnog, kako u tehničkom tako i u normativnom smislu, vida priređivanja igara na sreću. Očekujemo da će se ovo pitanje na sveobuhvatniji način riješiti u skorije vrijeme novim zakonom o igrama na sreću”, kazali su iz Uprave.

Oni su naveli da nemaju podatak koliko se novca odlije kroz ovaj vid klađenja.

“Priređivanje igara na sreću putem interneta, odnosno drugih telekomunikacionih sredstava je vid priređivanja igara na sreću i regulisan je članom 9 Zakona o igrama na sreću. Shodno ovom članu, priređivači koji dobiju odobrenje za priređivanje igara na sreću putem interneta, odnosno telekomunikacionih sredstava, nemaju obavezu dostavljanja ovom organu izvještaja o uplatama i isplatama, budući da je zakonom propisana samo obaveza plaćanja fiksne koncesione naknade u iznosu od 10.000 eura. Tako da Uprava za igre na sreću nema evidenciju o obimu onlajn klađenja u Crnoj Gori, kao ni podatak koliko se novca odlilo iz Crne Gore. U Crnoj Gori odobrenje za priređivanje ovog vida igara na sreću imaju četiri priređivača igara na sreću”, objasnili su iz Uprave.

Send this to a friend