Ekonomija

Problemi poslodavaca ostaju isti

Nelikvidnost, slaba naplata potraživanja i otežano obezbjeđivanje finansijskih sredstava ključni su problemi sa kojim su se u prošloj godini suočavali crnogorski poslodavci, čiji položaj nije značajnije promijenjen u odnosu na 2015, saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse MBA.

Izvršni direktor MBA, Zoran Vulević, kazao je da se položaj poslodavaca u Crnoj Gori u prošloj godini nije bitnije promijenio, jer su i dalje aktuelni problemi koji su i predhodnih godina otežavali poslovanje privatnom sektoru.

„Uticaj na takvo stanje imali su i parlamentarni izbori, kada obično dolazi do usporavanja poslovnih aktivnosti, što je, nažalost, kod nas postala redovna praksa. Uopšte, ova godina je, u političkom smislu, bila dosta turbulentna, što je, naravno, moralo imati negativan odraz na stanje u ekonomiji“, rekao je Vulević agenciji Mina-business.

On je podsjetio da je u prošloj godini počela realizacija najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, izgradnja auto puta Bar-Boljari, kao i nekoliko krupnih u sektorima turizma i energetike.

„To bi vremenom trebalo da obezbijedi pozitivne efekte kroz multiplikativno dejstvo koje takvi projekti imaju na ukupnu ekonomiju, što će se, prema našem mišljenu, pokazati već u ovoj godini“, naveo je Vulević.

On smatra da uloga poslovnih asocijacija u kreiranju poslovnog ambijenta mora biti značajnija ukoliko se želi da on bude podsticajniji za biznis.

„Dobro je da su to shvatili donosioci odluka, tako da u ovoj godini očekujemo intenziviranje saradnje privatnog i javnog sektora u interesu razvoja privatnog sektora u Crnoj Gori“, kazao je Vulević.

On je dodao da ključni problemi sa kojima se suočavaju poslodavaci ostaju godinama isti, što zabrinjava.

„Aktuelan je i dalje problem nelikvidnosti i naplate potraživanja. Obezbjeđenje finansijskih sredstava predstavlja problem zbog skupih kredita. Naravno, svi imamo svoje poslovne interese, ali ovom pitanju je neophodna puna pažnja svih relevantnih subjekata“, rekao je Vulević.

On smatra da je neophodno ubrzati sudske procedure u privrednim sporovima, posebno u dijelu izvršenja ugovora, ali i urediti katastre. Te barijere, kako je naveo, pogađaju sve sektore, zbog čega bi trebalo što intenzivnije i sveobuhvatnije raditi na njihovom otklanjanju.

„Ukazujemo i na određenu sporost administracije, posebno na lokalnom nivou, mada se stvari i po tom pitanju kreću uzlaznom linijom. Svjedoci smo nametanja novih dažbina biznisu, što je nedopustivo, jer treba nastaviti sa eliminisanjem biznis barijera, a ne proizvoditi nove“, poručio je Vulević.

On je dodao da bi svim relevantnim subjektima trebalo da stalno na umu bude uloga privatnog sektora u razvoju crnogorske ekonomije, zbog čega treba konstantno raditi na unaprijeđenju uslova poslovanja.

„Svi ti problemi, manje više, pogađaju sve sektore. Nažalost i sektore na kojima počiva ekonomska budućnost Crne Gore, dakle prioritetne za njen razvoj“, rekao je Vulević.

U MBA, prema njegovim riječima, očekuju od Vlade da nastavi i osnaži saradnju javnog i privatnog sektora u interesu razvoja biznisa, a s tim u vezi i povećanja standarda građana. Takve aktivnosti se, kako je dodao, očekuju i na lokalnom nivou, zbog čega je posebno važno razmotriti preporuke poslovnih asocijacija koje se odnose na podsticaj razvoju privatnog sektora.

„Tačno je da u odnosima privatnog i javnog sektora stvari teku uzlaznom linijom, ali očekujemo da se taj trend ubrza. Takođe, sugerišemo Vladi da aktivnosti što više usmjeri na pronalaženje rješenja za probleme koje smo naveli, uz aktivno učešće poslovnih asocijacija, kao subjekata koji predstavljaju privatni sektor u Crnoj Gori“, kazao je Vulević.

On je podsjetio da je MBA prva poslovna asocijacija tržišnog tipa u Crnoj Gori, koja se od osnivanja fokusirala na rješavanje problema privatnog sektora u uslovima tržišnog poslovanja. MBA je, kako je naveo Vulević, proaktivna poslovna asocijacija, što znači da ide u susret promjenama, ne čekajući da se one dogode.

„I u ovoj godini ćemo nastaviti aktivnosti u cilju jačanja saradnje privatnog i javnog sektora i svih poslovnih subjekata koji svojim odlukama utiču na poslovanje privatnog sektora. U tom smislu, poseban akcenat će imati učešće MBA u kreiranju zakonske regulative koja podstiče njegov razvoj“, saopštio je Vulević.

On smatra da je neophodno da se glas biznisa što više čuje, što se najefikasnije postiže preko poslovnih asocijacija koje uspješno artikulišu njegove potrebe i utiču na rješavanje problema koji ih opterećuju.

„Planirali smo aktivnosti koje se odnose na razvoj ruralnih područja koja imaju brojne komparativne prednosti, kao neophodne pretpostavke za njihov razvoj. I aktivnosti usmjerene u pravcu uravnoteženja regionalnog razvoja nameću se kao neophodnost, ako želimo da na pravi način razvijamo ekonomiju i podstičemo privatni sektor“, kazao je Vulević.

On je dodao da će MBA biti usmjerena i na jačanje poslovnih odnosa sa obrazovnim institucijama na svim nivoima.

„MBA ima odbore u sektorima koji su prioritetni za razvoj ekonomije. Planiramo da njihov rad, ne samo nastavimo, nego i intenziviramo. Takođe, želimo da unaprijedimo saradnju sa lokalnim samoupravama, jer smo uvjereni da će njihova uloga u razvoju ukupne ekonomije sve više rasti“, poručio je Vulević.

MBA će raditi i na daljem unaprijeđenju odnosa matice te asocijacije sa članovima, u cilju predlaganja što kvalitetnijih rješenja za biznis, odnosno daljeg eliminisanja biznis barijera.

„Biće i drugih aktivnosti u cilju stvaranja poslovnog ambijenta koji će biti podsticajan za investitore i ljude iz biznisa. Bićemo veoma aktivni, svjesni značaja naše uloge u kreiranju podsticajnijeg poslovnog ambijenta za razvoj biznisa, odnosno privatnog sektora u Crnoj Gori“, zaključio je Vulević.

Send this to a friend