Ekonomija

Program Stop sivoj ekonomiji: Prilika za zapošljavanje 190 visokoškolaca

Zavod za zapošljavanje javno je pozvao nezaposlena lica, do 30 godina života, sa stečenim visokim obrazovanjem i radnim iskustvom u nivou obrazovanja, u najkraćem trajanju od devet mjeseci, da učestvuju u Programu “Stop sivoj ekonomiji“.

Javni poziv otvoren je do 27. maja, do 15 sati.

Prijava na poziv podnosi se birou rada, prema mjestu prebivališta, na obrascu (P1) koji se može preuzeti u birou rada ili sa sajta Zavoda za zapošljavanje Crne Gore http://www.zzzcg.me.

Program će se sprovoditi za 190 nezaposlenih visokoškolaca, u trajanju od sedam mjeseci, od 1. juna do 31. decembra.

Tokom trajanja programa učesnici će se, uz rad, osposobiti za pružanje tehničke podrške i pomoći službenim licima Poreske uprave – 80 lica, Uprave za inspekcijske poslove – 60 lica, Uprave policije – 40 i Uprave carina – 10 lica, u suzbijanju sive ekonomije.

Posredstvom agencije za privremeno ustupanje radnika, oni će se zaposliti, u programu, na određeno vrijeme, uz mjesečnu zaradu u neto iznosu 300 eura.

Zavod je objavio i Poziv agencijama za privremeno ustupanje zaposlenih. Sa agencijom, koja ponudi najpovoljnije uslove, Zavod će zaključiti sporazum o ustupanju 190 zaposlenih u Programu “Stop sivoj ekonomiji”. Poziv agencijama otvoren je, takođe, do 27. maja.

Inače, program, čiji je nosilac Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Zavod sprovodi već četvrtu godinu. Prvi put partner je Uprava carina. Programske aktivnosti usmjerene su na osposobljavanje i zapošljavanje mladih na poslovima pružanja tehničke podrške i pomoći službenim licima javnih uprava, na poslovima suzbijanja sive ekonomije. Program će se realizovati na teritoriji Glavnog grada, Prijestonice i svih opština, odnosno lokalnih samouprava u Crnoj Gori. Za realizaciju ovogodišnjeg programa, odlukom Upravnog odbora Zavoda, sa posljednje sjednice, odobreno je 696.000 eura.

U minule tri godine u ovaj program bilo je uključeno 425 visokoškolaca. Na osnovu dosadašnjeg iskustvo u realizaciji Programa utemeljeno je očekivanje da će njegovo sprovođenje doprinijeti kako uključivanju u tržište rada još 190 nezaposlenih lica, tako i suzbijanju sive ekonomije.

Izbor učesnika na osnovu poznavanja propisa

Informacija o vremenu i mjestu organizovanja provjere znanja visokoškolaca biće dostupna 24. maja, na sajtu Zavod za zapošljavanje Crne Gore. Učesnici Programa „Stop sivoj ekonomiji“, u Poreskoj upravi, biraće se na osnovu poznavanja slijedećih propisa: Zakon o poreskoj administraciji, Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica i Zakon o porezu na dodatu vrijednost.

Za osposobljavanje i zapošljavanje na poslovima pružanja tehničke podrške i pomoći službenim licima Uprave policije nezaposleni treba da poznaju: Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o krivičnom postupku.

Za Upravu za inspekcijske poslove bitno je sedam zakona: Zakon o inspekcijskom nadzoru, Zakon o upravnom postupku, Zakon o radu, Zakon o turizmu i ugostiteljstvu, Zakon o unutrašnjoj trgovini, Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a za Upravu carina: Zakon o carinskoj službi i Carinski zakon.

Send this to a friend