Ekonomija

Sindikat: Neobračunavanje minulog rada diskriminacija

Zaposleni u javnom sektoru biće diskriminisani ukoliko im se ne bude obračunavao minuli rad i takvo rješenje moglo bi biti predmet ocjene ustavnosti i zakonitosti pred nadležnim sudom, saopštili su iz Sindikata uprave i pravosuđa.

Predsjednik Sindikata, Nenad Rakočević, naveo je da minuli rad vrednuje znanje i iskustvo stečeno radom.

„Nepriznavanje odnosno neobračuvanavanje minulog rada za zaposlene u javnom sektoru, koje je predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zarada u javnom sektoru, počev od 31. marta ove godine, uvelo bi diskriminaciju zaposlenih budući da minuli rad priznaje Zakon o radu“, objasnio je Rakočević na konferecnciji za medije.

Kako je kazao, nepoštovanje Sindikata ogleda se u tome što je jednostrano Vlada suspendovala socijalni dijalog i što ih nijesu, a bili su u obavezi, na vrijeme upoznali sa svim mjerama koje su planirali da predlože.

„To pokazuje i određenu aroganciju i autokratiju“, smatra Rakočević.

On je poručio da Sindikat traži da se vrati suspendovani socijalni dijalog i da se ne negira i nipodaštava opšti kolektivni ugovor, kao i da se vrati poštovanje prema sindikatima.

Rakočević je pozvao kolege iz sindikata da se aktiviraju.

Spasojević Predrag iz Sindikata Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pozvao je Vladu da dobro razmisli oko ovog pitanja, jer slijedi, kako je rekao, njihovo organizovanje.

„Mi nećemo sjedeti skrštenih ruku, organizovaćemo se na više nivoa“, poručio je Spasojević.

On je najavio da pripremaju veliki sastanak gdje će doći predstavnici svih sindikalnih organizacija kojih se ovo tiče.

„Nećemo dozvoliti da se od ovoliko minimalnih zarade otima ijedan eur“, dodao je Spasojević.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne dođe do dogovora između predstavnika sindikata, odnosno njihovih nadležnih organa, pokrenuće inicijativu za ocjenu ustavnosti ove odredbe Zakona.

Predsjednik Sindikata Osnovnog suda, Đukić Dejan, ocijenio je da Vlada ovim postupanjem ide u pravcu trajnog ukidanja minulog rada.

“Nije tačno da država nema para”.

On smatra da se radi o nesavjesnom ili nestručnom raspolaganju budžetom, i to se rješava oduzimanjem i stavljanjem zaposlenih u izuzetno težak položaj.

Đukić je naveo da u javnom sektoru ima 68 hiljada zaposlenih.

Kako je kazao, potrebno je dva miliona i 800 hiljada EUR da ne bi došlo do zamrzavanja minulog rada.

“U slučaju da se ne obezbijede sredstva za to, budite sigurni da će se u narednom periodu krenuti sa tužbama i otprilike smo izračunali da će sudski troškovi koštati državu 27 miliona eura”, saopštio je Đukić.

Send this to a friend