Ekonomija

Snažna NTO preduslov razvoja turističke destinacije

Nacionalna turistička organizacija mora raspolagati dovoljnim finansijama da kvalitetno promoviše crnogorsku destinaciju, pogotovo na tržištima koja tek treba da osvojimo. To je preduslov za ostvarenje daljeg rasta turističkog prometa, poručeno je sa sjednice Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore.

Privrednici su razmotrili Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim organizacijama, Nacrt pravilnika o graničnim vrijednostima buke, načinu njenog mjerenja unutar i van ugostiteljskih objekata te načinu upotrebe i uslovima koje moraju da ispunjavaju limitatori nivoa zvuka.

Razgovarano je takođe o Nacrtu zajedničkog sporazuma o tarifi naknada za korišćenje muzičkih djela u ugostiteljskim objektima (sa ili bez smještajnih kapaciteta), kao i drugim objektima turističko-ugostiteljskog tipa.

Sjednicu su obilježile sadržajne rasprave o ovim temama koje su ocijenjene vrlo značajnim za unapređenje ambijenta za poslovanje u turizmu.

Predloženi zakon će kvalitetnije povezati Nacionalnu i lokalne turističke organizacije, doprinijeti boljoj razmjeni informacija
između svih aktera u ovom sektoru što je ocijenjeno preduslovom njegovog razvoja.

Suštinske promjene koje donosi su davanje mogućnosti opštinama da povjere poslove turističkih organizacija drugom pravnom licu, NTO-u dobija ingerenciju davanja saglasnosti na progame rada i finansijske planove lokalnih turističkih organizacija kao i predstavnike u njihovim skupštinama.

Privrednici su predložili da se visina članskog doprinosa lokalnim turističkim organizacijama određuje u zavisnosti od grupe djelatnosti i obima prihoda koji ostvare ostvare u prethodnoj godini, umanjenog za troškove poslovanja (poslovne rashode). Ovo rješenje će doprinijeti da se izdvajanja za doprinose ne percipiraju kao biznis barijera. Smatraju da su veliki rasponi iznosa članskog doprinosa po opštinama pa je potrebno ovo pitanje dodatno urediti podzakonskim aktom. Potrebno je izmijeniti Pravilnik u cilju adekvatnijeg razvrstavanja djelatnosti koje ostvaruju prihode obavljanjem turističkih, ugostiteljskih i s
turizmom neposredno povezanih djelatnosti.

Pravilnik koji definiše granične vrijednosti buke i upotrebu limitatora u ugostiteljskim objektima, uz najavljen podzakonski akt koji će se baviti privremenim objektima, doprinijeće kvalitetnijoj turističkoj destinaciji, ocijenjeno je na sjednici Odbora. Privrednici ističu da je buka na otvorenom u blizini smještajnih kapaciteta konstantan problem i njeno suzbijanje je jedan od prioriteta djelovanja.

Lokalne samouprave treba da organizovano prate nivo buke na svojoj teritoriji, posebno tokom odvijanja turističkih sezona i obezbjede nesmetano funkcionisanje i nadzor nad radom komunalne policije u ovoj oblasti.

Predloženo je da 1. aprila 2019. godine, počne primjena pomenutog pravilnika, a da se do tada  omogući rad većem broju akreditovanih pravnih lica za mjerenje buke i nabavku baždarenih limitatora iz više izvora, što bi uticalo na smanjenje troškova.

Turistička privreda je na sjednici još jednom ukazala na probleme u implementaciji Zakona o autorskim i srodnim pravima, u dijelu kojim se propisuje nadležnost organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog  i srodnih prava. Istaknute su brojne primjedbe i loše iskustvo u saradnji sa Organizacijom za zaštitu prava autora muzike (PAM), Smatraju da je rad PAM-a nedovoljno transparentan, da se naknade za korišćenje autorskih muzičkih djela ne obračunavaju pod jednakim uslovima za sve obveznike, kao i da kriterijumi u Privremenoj tarifi nisu do kraja jasni i precizni.

Privrednici uočavaju ovaj problem kao biznis barijeru u njihovom poslovanju i navode da ova organizacija netransparentno i paušalno određuje naknade za korišćenje autorskih prava, ispostavljajući samo fakture bez rješenja ili obračuna naknade.

Zaključeno je da PAM u kontinuitetu ne primjenjuje član 165 stav 1 Zakona o autorskim i srodnim pravima, na osnovu koga zaključuje ugovore sa korisnicima i fakturiše naknade za koriščenje autorskih muzičkih djela, te dovodi većinu privrednika u krajnje nepovoljan položaj.

Privredna komora Crne Gore, kao institucija koja zastupa interese svih crnogorskih privrednika, pripremiće Nacrt Tarifnika usaglašen sa udruženjima hotelijera, ugostitelja i organizatorima festivala, u potpunosti podržavajući prava svih autora u Crnoj Gori i inostranstvu, sa jasnom namjerom da se počne rješavanje evidentnih problema u pogledu tarifa i kriterijuma po kojima se određuju. Ova tema će biti predmet posebne sjednice Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva.

Send this to a friend