Ekonomija

Šta Herceg Novi obećava gostima tokom zime?

Prijedlog Plana pripreme zimske turističke sezone 2018/2019 u Herceg Novom baziran je na aktivnostima koje su, prije svega, predviđene u promotivno-marketinškoj djelatnosti, komunalnoj infrastrukturi i ostalim segmentima ponude. Sačinjen je na osnovu podataka dobijenih od nosilaca ovih aktivnosti i dostavljen Vladi radi rasprave.

“Cilj je što uspješnije pratiti i blagovremeno reagovati na sve eventualne poteškoće i probleme pri realizaciji zimske turističke sezone”, kaže se u dokumentu.

TO Herecg Novi

Lokalna Turistička organizacija će nastaviti promociju i organizaciju manifestacija koje su prepoznate kao događaji od posebnog značaja za promociju turističke ponude grada. Priprema zimske turističke sezone je usmjerena kroz podršku u finansiranju organizacije manifestacija u koordinaciji sa JUK Herceg Festom, nadležnim organima Opštine i Mjesnim zajednicama.

Uglavnom, focus je na organizaciji dočeka Nove godine (31.12 i 13.01), pripremu i odvijanje jubilarnog 50. Praznika mimoze i 24. HAPS-a.

Novogodišnji program je propraćen veoma dobro organizovanim marketingom. Centralna promotivna aktivnost bila je press konferencija u Beogradu sredinom oktobra, propraćena brojnim objavama za digitalne i štampane medije.

Kako se navodi, promotivne aktivnosti usmjerene su na: pripremu postojećeg i redizajniranog propagandnog i drugog informativnog materijala, izradu novog sajta TO HN, android i IOS aplikacije grada te sajamske nastupe u sezoni 2018/19. Promotivna kampanja bazirana je na ugošćavanju studijskih grupa, koje sačinjavaju novinari, blogeri/travel influenseri, turoperatori.

Nakon kompletiranja prve faze postavke turističke signalizacije, planira se raspisivanje javnog poziva i za drugu fazu. Ona će obuhvatiti dio hercegnovske rivijere i zaleđa.

Početkom septembra uspješno je pokrenut test projekat “Herceg Novi Card”, koji podrazumjeva karticu sa objedinjenim uslugama koje turisti kupuju po jedinstvenoj cijeni. Na taj način, kartica od 5 i 10 eura gostima obezbjeđuje posjetu glavnim atrakcijama, uz popuste u restoranima koji su se uključili u projekat. Saradnja sa lokalnom privredom i turističkim vodičima povodom aktiviranja ponude gradskih tura.

TO HN je krajem novembra, potpisala sporazum o saradnji sa Turističkom organizacijom Sankt Peterburga. Planirane su brojne inicijative. Zimska sezona će biti iskorišćena i za uljepšavanje centra grada, kroz projekte ozelenjavanja i postavljanje dekorativnog mobilijara.

Gradski muzej i Galerija

Prema ovom Planu, JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković“ će preuzeti niz aktivnosti kako bi se stvorili što bolji uslovi da se njihove umjetničke i arheološke zbirke na što kvalitetniji način predstave posjetiocima. Tradicionalno će organizovati 52. Hercegnovski zimski salon početkom februara. Pored realizovanih, u planu je organizcija nekoliko izložbi za Dan žena u martu i u maju Internacionalna izložba 3 mađarska umjetnika u saradnji sa hotelom Hunguest Sun Resort.

Izložbe fotografija, arheološke izložbe, niz samostalnih izložbi, prezentacija stalne postavke iz fonda galerije i muzeja i organizovanje grupnih posjeta su tekuće aktivnosti, koje će ova ustanova obavljati tokom predstojeće zimske turističke sezone, kaže se u dokumentu.

JUK Herceg fest

– JUK “Herceg Fest” oduvijek, a posebno u posljednjih nekoliko godina, ostvaruje dinamične međunarodne kontakte u oblasti kulture, sa institucijama i umjetnicima, realizujući niz zanimljivih programskih akcija i projekata. JUK Herceg Fest će uz finansijsku podršku Turističke organizacije i Opštine Herceg Novi tokom zimske turističke sezone organizovati jubilarni 50. „Praznik mimoze“ i 24. HAPS – piše u dokumentu dostavljenom Vladi.

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena

Organizovajem različitih događaja kroz koje predstavlja prirodne i kulturne atrakcije ovog područja bavi se Agencija za razvoj i zaštitu Orjena. Ovo je važan segment za podsticanje turističke posjete hercegnovskog zaleđa. Agencija poslovanje organizuje u saradnji sa Opštinom Herceg Novi, Turističkom organizacijom kao i nizom organizacija civilnog sektora iz našeg grada, ali i Dubrovnika.

Planirano je postavljanje tri punkta u okviru parka sa naplatnim rampama i ponudom Parka – pješače ture, foto ture sa prevozom do vidikovaca, organizovani kampovi i aranžmani sa drugim zaštićenim područjima u okruženju (Nacionalni park Sutjeska i Park prirode Piva), jednodnevni i višednevni. U okviru ponude biće formirane i one za grupne, organizovane dolaske za škole, vrtiće kao i dolaske preko agencija iz drugih gradova i iz regiona.

Avanturistički park, hoteli, komunalni red…

Do daljnjeg upravljanje Avanturističkim parkom se vodi na Agenciju za izgradnju Herceg Novog. Infrastrukturne pripreme se odnose i na tekuće održavanje i čišćenje javnih površina i održavanje javne rasvjete i putne infrastrukture, vodovodne i kanalizacione mreže i druge aktivnosti.

Hotelska preduzeća planiraju da, prema svojim mogućnostima, realizuju niz aktivnosti radi pripreme za zimsku turističku sezonu 2018/2019. godine.

Na kraju ovog Plana za što bolju zimsku ponudu u Herceg Novom, navodi se da će dinamika pripreme sezone biti praćena i na redovnim sastancima sa nosiocima obaveza.

Send this to a friend