Ekonomija Dodatna podrška

Stočarima isplaćeno još 211 hiljada eura za izdig na katun

Trećina crnogorskih stočara koji su prije dvije sedmice dobili premije za stoku u ukupnom iznosu od 2,3 miliona eura, ostvarilo je pravo i na dodatnu podršku – premije za izdig stoke na katun, saopštili su danas iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, dodajući da su poljoprivrednim gazdinstvima koja su kroz Agrobudžet za 2019. godinu ostvarila pravo na te premije – njih 1.507 iz 22 opštine danas je dobilo 211.042 eura.

Kako ističu u Ministarstvu, od ukupnog broja korisnika, najviše ih je iz sjevernog regiona – 1.167 ili 77,43 odsto, od čega najviše u Bijelom Polju (171), Beranama (160) i Plužinama (113). U centranom regionu podršku je ostavrilo 336 korisnika (22,3 odsto), od čega su 203 gazdinstva iz Nikšića. Očekivano, najmanji broj podržanih zahtjeva je iz primorskih opština – ukupno četiri (0,27 odsto).

“Pravo na podršku kroz ovu mjeru ostvaruju gazdinstva koja su u Registru poljoprivrednih gazdinstva i koja najmanje tri mjeseca u kalendarskoj godini drže stoku na katunima. Podrška iznosi do 10 eura po uslovnom grlu”, pojasnili su u Ministarstvu.

Isplata premija realizovana je nakon što su predstavnici tog resora i Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu administrativno i na terenu iskontrolisali i utvrdili stanje na gazdinstvima podnosioca zahtjeva za premiju.

“Nastavićemo sa primjenom ove mjere podrške koja značajno doprinosi očuvanju planinskih pašnjaka i katunskog načina stočarenja, a samim tim očuvanju prirodnih resursa, kulturne baštine ruralnih područja”, poručuju iz Ministrarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Send this to a friend