Ekonomija

Sud odblokirao akcije A2A u EPCG

Odlukom Višeg suda u Podgorici, odblokirane su akcije preduzeća A2A u Elektroprivredi Crne Gore.

“Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici preinačeno je rješenje sudije za istragu kojim je određena privremena mjera obezbjeđenja zabrana otuđenja i opterećenja akcija ili udjela u privrednom društvu eminenta EPCG AD, vlasnika A2A S.P.A., na način što je ukinuta privremena mjera obezbjeđenja zabrane otuđenja i opterećenja akcija ili udjela u privrednom društvu  eminenta EPCG AD, vlasnika A2A S.P.A”, navodi se u saopštenju.

Prethodnom odlukom, u julu je Viši sud blokirao akcije A2A u Elektroprivredi (EPCG) zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta italijanske kompanije.

Specijalno tužilaštvo je u aprilu prošle godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv šest osoba iz EPCG zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili kompaniju za višemilionski iznos u korist italijanskih preduzeća A2A, A2A Reti Elettriche i Bain Milano.

Osim bivših direktora EPCG Flavia Bianca, Enrica Malerbe i Massima Sale, istragom su obuhvaćeni i glavni finansijski direktor Slobodan Tanasijević, te rukovodioci Vinka Janjušević i Vojka Ćalasan.

Menadžment A2A aktivirao je put opciju, odnosno ponudio je crnogorskoj Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija za 250 miliona eura uz otplatu na sedam godina. To je sastavni dio ugovora o menadžmentu između Vlade i A2A, koji je istekao u junu.

A.G.

Send this to a friend