Ekonomija

Svima puna usta sjevera, a otkupljivači bez podrške

Print screen

Većinu otkupljivača šumskih plodova sa sjevera i pored rodne godine, očekuje neizvjesan plasman na tržište. Zbog ekonomske krize u Evropi, sve je manje interesovanje, a konkurencija je velika. Najveći problem je prodaja maline, zbog visoke otkupne cijene, a pomoći od države nema, pa su otkupljivači, kažu, prepušteni sami sebi.

“Nažalost zbog situacije na Zapadu cijene su dosta niske i plasman je upitan”, kaže otkupljivač Bogić Nedović.

Dok za pečurku koliko-toliko imaju računicu, zbog otkupa maline biće u problemu.

“I potražnja i cijena maline su malo pali. Otkupna cijena maline je 4,30 eura. Tako smo i odredili. Međutim, danas malina ne može da se proda sa svim troškovima proizvodnje ni četiri eura na tržištu EU”, kazao je Nedović.

Iako su u regionu otkupljivači dobili subvencije, to nije slučaj u Crnoj Gori.

“Niko od njih se do sada nije oglasio. Čak smo dobili indirektne informacije da su u tehničkom mandatu i da ne emogu da intervenipu. To je za mene upitno, jer država mora da se uključi. Puna su nam usta sjevera, a kada je krizno vrijeme niko nam ne okreće glavu”, kazao je on.

I dok jedni muku muče, veliki hladnjačari nemaju takvih problema.

“Pečurka od 70 – 80 odsto ide na italijansko tržište, 10 – 20 odsto na švajcarsko. Izrezao sam sada cirka jedno 750.000 eura i zalihe. Očekujem da će to da ide na iznos blizu četiri miliona”, kazao je otkupljivač Božo Bulatović.

Send this to a friend