Ekonomija

Telekom predstavio nova pametna rješenja na Infofestu

Trećeg dana Infofesta Crnogorski Telekom je predstavio nova pametna rješenja bazirana na IoT (Internet of Things / Internet stvari) tehnologijama koja su implementirana u Crnoj Gori.

Pored ranije predstavljenog pametnog parkinga u Podgorici, prisutnima su prezentovane prednosti implementacije dva nova pametna rješenja: monitoring kvaliteta vazduha i nivoa buke u Herceg Novom, i pametno navodnjavanje u Vinariji Zenta u Podgorici. Oba rješenja su realizovana u saradnji sa partnerskom kompanijom DunavNet iz Novog Sada.

Pored toga, predstavljeno je rješenje za prvi punjač za električne automobile koji će uskoro biti dostupan na Svetom Stefanu.

Radovan Vukotić, rukovodilac odjeljenja za servise i platforme, prisutnima je približio NB-IoT (Narrow Band Internet of Things) tehnologiju kao novu mobilnu tehnologiju specijalno prilagođenu Internetu stvari i i zahtjevima prenosa malih količina podataka, kao i uspješno lansiranje prve lpwa tehnologije u Crnoj Gori (low-power-wide-area).

Rješenje “Pametno navodnjavanje” predstavlja digitalnu platformu u “oblaku”“ i namijenjena je unapređenju poljoprivredne proizvodnje, smanjenju troškova i istovremenom povećanju prinosa i kvaliteta proizvoda. Osnovna funkcionalnost ove platforme je prikupljanje, objedinjavanje i prikaz podataka o radu svih aspekata poljoprivredne proizvodnje, od lokacije i načina rada mehanizacije, statusa i kontrole
zalivnog sistema, do podataka sa različitih senzora, meteo stanica, i drugih uređaja koji se koriste u prozvodnji. Uz to, ovim se formira bogat set podataka na jednom mjestu, koji omogućava analitičke i ekspertske analize u cilju daljeg unapređenja proizvodnih procesa.

Drugo pametno rješenje takođe predstavlja digitalnu platformu u “oblaku” i namijenjena je monitoringu kvaliteta vazduha i nivoa buke. Na platformi se u svakom trenutku može jednostavno pristupiti trenutnim i istorijskim podacima koncentracije raznih štetnih gasova i čestica u vazduhu kao i nivoa buke očitanih na lokaciji na kojoj su postavljeni mjerni uređaji. Na osnovu ugrađenje ekspertske analitike samog rješenja, platforma jednostavno u bojama prikazuje stanje uslova životne sredine na datoj lokaciji.

Svjesni značaja koji ima zdrava životna sredina, u Cnogorskom Telekomu su sigurni da će jedno ovakvo rješenje omogućiti bolji monitoring kvaliteta vazduha i nivoa buke, što će doprinijeti poboljšanja kvaliteta života svih građana.

Platformu za razvoj i održavanje sistema punjača za električna vozila predstavio je Vuk Vukašinović, zadužen za razvoj softwerskih proizvoda sa fokusom na Smart City rješenja u Crnogorskom Telekomu.

Kao dio Dojče Telekom grupe, Crnogorski Telekom nudi uslugu uspostavljanja i održavanja samog sistema za potrebe vlasnika parkirnih mjesta na kojima se instaliraju punjači za vozila na električni pogon. Već je pokrenuta realizacija ovog naprednog rješenja sa kompanijom Aman Resort, pa će prvi punjač za električna vozila biti dostupan na Svetom Stefanu.

Istog dana festivala, direktorica Sektora tehnike Crnogorskog Telekoma, Valentina Radulović je učestvovala na panel diskusiji “Tehnologije, privatnost i politike privatnosti”, govoreći o privatnosti podataka u kontekstu pružanja usluga u eri digitalne ekonomije.

Kroz konkretne primjere iz prakse, istakla je osnovne principe kojima se kompanija rukovodi, i to: zakonito prikupljanje podataka, transparentnost procesa obrade podataka, sprovođenje odgovarajućih tehničkih i organizacionih mjera, rukovanje podacima od strane ovlašćenih lica u kompaniji i prenos podataka uz prethodno obezbijeđen adekvatan nivo zaštite i čuvanja.

Panel je organizovalo Ministarstvo javne uprave.

Send this to a friend