Ekonomija

Turisti sa kruzera preporučuju: Posjetite Kotor!

Turisti koji kruzerima stižu u Kotoru većinom su iz Sjedinjenih Američkih Država SAD, i to 27 odsto, a zatim iz Španije, Italije, Francuske, Njemačke, Japana, Kine, Koreje, Kanade i Belgije. 

Gosti sa kruzera su prosječne starosti 59 godina, prenosi Radio Kotor. 

Čak 98 odsto prvi put je došlo u Kotor i u prosjeku se zadržalo šest sati. 

Na pitanje kako su saznali za Kotor, preko prijatelja saznalo je šest odsto, iz medija devet odsto, preko interneta pet odsto, a posredstvom turističkih agencija 80 odsto gostiju. 

Čak 95 odsto posjetilaca Kotor smatra čistim i urednim gradom, a 62 odsto vjeruje da je usluga u restoranima vrlo dobra. Velika većina od 87 odsto posjeti San Đovani, a svega 44 odsto planira posjetu Rimskim mozaicima u Risnu. 

Kada je u pitanju potrošnja, 33 odsto posjetilaca potroši od deset do 20 eura, 43 odsto 20 do 50 eura, a 24 odsto gostiju u Kotoru ostavi preko 50 eura. 

Prosječna ocjena ukupne ponude grada je vrlo dobra i iznosi 4,32. 

U kotorsku luku je tokom prošle godine uplovilo 412 kruzera sa 442,03 hiljade putnika i 1,57 hiljada jahti sa 7,1 hiljada putnika. 

Kotor je, nakon Dubrovnika i Venecije, treća luka na Jadranu po prometu brodova, a na osmom je mjestu na Mediteranu po prometu putnika.

Send this to a friend