Ekonomija

Vlada Crne Gore radi na unapređenju poslovnog ambijenta

Radunović u Sarajevu

U cilju unapređenja ukupnog investicionog ambijenta Vlada Crne Gore sprovodi mjere na jačanju fiskalne i finansijske stabilnosti u kombinaciji sa strukturnim reformama za povećanje konkurentnosti, saopštio je ministar finansija i guverner Crne Gore u Evropskoj banci za obnovu i razvoj Darko Radunović na godišnjoj Skupštini EBRD-a, koja se održava u Sarajevu.

U prvom dijelu panela, predsjednici i premijeri zemalja Zapadnog Balkana, iznijeli su svoja viđenja trenutne situacije u svojim zemljama i aktivnostima i mjerama koje treba preduzeti kako bi zemlje nastavile u pravcu daljeg razvoja, unapređenja i regionalne saradnje.

U drugom dijelu panela, gdje su učestvovali guverneri zemalja, a među njima i Radunović, govorilo se o mjerama koje se preduzimaju, i koje treba preuzeti kako mladi ne bi odlazili iz zemlje, kao i o tome na koji način zemlje nastoje da pridobiju investiore da ulažu, odnosno investiraju u razne nacionalne projekte.

Radunović je istakao da Crna Gora radi na obuhvatnim i sistemskim reformama u više polja: sistemu radnih odnosa, sistemu obrazovanja, poreske i socijalne politike, oblasti preduzetništva i dodao da je suštinski izazov nezaposlenosti kreiranje novih poslova i prilika.

“Tokom plenarne sjednice godišnjeg zasijedanja razmatrane su rezolucija i drugi potrebni dokumenti koji su značajni za dalji rad banke. U tom dijelu je analiziran prethodni rad banke, odnosno postignuti rezultati za prethodnu godinu, budući planovi, kao i o mogućnosti
proširenja aktivnosti banke i na druge zemlje”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Na marginama godišnje Skupštine, Radunović održao je sastanak sa guvernerom Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), na kojem se razgovaralo o postojećim i budućim projektima.

Sastanku je prisustvovao i ministar prosvjete, Damir Šehović, i tom prilikom je detaljnije razmatrano o projektima u oblasti obrazovanja.

Susreti u Sarajevu su bila prilika i za zemlje regije da potencijalnim investitorima i kreditorima predstave svoje projekte.

Send this to a friend