Ekonomija

Vlada uvodi sistem prodaje drvnih sortimenata na šumskim stovarištima

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Predlog za reorganizaciju koncepta koncesionog korišćenja šuma kojim se predviđa uvođenje sistema prodaje drvnih sortimenata na šumskim stovarištima.

“Novim modelom se, radi kvalitetnijeg upravljanja šumskim resursima, povećanja budžetskih prihoda od korišćenja šuma na odživim osnovama i formiranja tržišta drvnih sortimenata, predviđa uvođenje sistema prodaje drvnih sortimenata na šumskim stovarištima, uz prethodno angažovanje privatnog sektora na sječi stabala, izradi drvnih sortimenata i njihovom izvozu na stovarišta u šumi“, saopšteno je nakon sjednice Vlade kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.

Vlada je, kako se navodi, tim povodom zadužila Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja da sprovede pilot projekte u skladu sa idejnim konceptom i nakon toga Vladi predloži model reorganizacije sistema gazdovanja šumama.

Na sjednici su donijete i odluke o izradi državnih studija lokacija “Dio sektora 66 – modul I” – Velika plaža i “Dio sektora 66 – moduli IV i V” – Velika plaža.

Kako su pojasnili iz Vlade, cilj izrade tih studija lokacija je da se stvore uslovi za izgradnju kroz izradu relevantne planske dokumentacije, kojom će se integralno sagledati i analizirati svi elementi namjene i organizacije korišćenja prostora, a u cilju zaštite i podsticanja daljeg ukupnog razvoja šireg područja.

“Predviđeni sadržaji će omogućiti visokokvalitetnu valorizaciju ovog dijela obale, što obuhvata planiranje površina za turizam, sport i rekreaciju, uslužne djelatnosti, javne sadržaje i urbano zelenilo“, kaže se u saopštenju.

Vlada je, kako se navodi, usvojila Informaciju o realizaciji i efektima politika u oblasti preduzetništva i biznisa za period od 1. jula do 30. septembra ove godine.

“Informacija sadrži pregled mjera, aktivnosti i efekata u pravcu podsticanja preduzetništva i biznisa, sa posebnim akcentom na finansijske mjere koje imaju za cilj otvaranje novih radnih mjesta, podršku mladima, ženama u biznisu, smanjenje regionalnih razlika, podršku prioritetnim sektorima, kao i dalji razvoj biznis zajednice“, objasnili su iz Vlade,

U raspravi je naglašeno da je u trećem kvartalu ostvaren visok stepen realizacije ranijih zaključaka, i da u narednom periodu treba uložiti dodatne napore na promovisanju mjera aktivne politike na terenu i pružanju pomoći preduzetnicima u pretvaranju ideja u konkretne biznis projekte.

Vlada je usvojila i Informaciju o učešću Crne Gore na Univerzalnoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju.

Send this to a friend