Ekonomija

Za devet mjeseci gotovo 464.000 noćenja

Naše najveće turističko preduzeće, Hotelska grupacija Budvanska rivijera, uspješno je završila glavni dio ovogodišnje turističke sezone. Prema riječima izvršne direktorice Katarine Kažanegre, bila je to prva polugodišnja sezona rada za hotele Aleksandar, Castellastva i Slovenska plaža, dok će Palas nastaviti da radi. Pred njima su veliki planovi, među kojima i renoviranje hotela Mogren.

“Renoviranje hotela Mogren za sada je otvoreno pitanje i još je na nivou planova koji zavise od dobijanja saglasnosti nadležnih ograna, izrade projektne dokumentacije i daljih koraka kojim bi se realizovala adaptacija”, kazala je ona za Dnevne novine.

Hoteli Grupacije Budvanska rivijera ovogodišnju ljetnju turističku sezonu započeli su početkom aprila, otvaranjem prvo hotela Aleksandar 12, potom hotela Castellastva 27, Turističkog naselja Slovenska plaža 28. aprila, a hotela Mogren nakon adaptacije 20. maja.

“Hotel Palas je prvi put, uz novu ponudu i koncepcijiski prilagođene paket aranžmane, imao cjelogodišnji rad. Do kraja devetog mjeseca ove godine, zabilježeno je gotovo 464.000 noćenja sa povećanjem obima prometa i razlikom od 11.500 noćenja u odnosu na prošlu godinu. U završnici smo postsezonskog perioda, a takođe smo i dalje na liniji dobrih rezultata rada, sa fizičkim prometom većim od 20.000 noćenja u oktobru, koji će na kraju imati procentualno povećanje od 29 odsto u odnosu na 2017. godinu”, kazala je Kažanegra.

Kako je naglasila, svi ovi podaci koji su u jednom dijelu sezone premašili čak i planirane brojke, u prilog su konstataciji o uspješnosti još jedne turističke sezone koju su pratili i povećani pokazatelji finansijskog obima prometa.

“Ono što je još na neki način obilježilo ovu turističku godinu jeste duži rad hotela Aleksandar i Castellastva su zatvoreni 14, a Slovenska plaža 25. oktobra što je označilo povratak šestomjesečnim turističkim sezonama. Hotel Palas će i ove godine nastaviti da radi i tokom zimskog perioda, sa posebnim akcentom na ponudu porodičnih, velnes i romantičnih turističkih aranžmana”, navela je ona.

Prema riječima Kažanegre, ovu turističku sezonu je više nego prethodnih obilježio izvanredan napor u pronalaženju odgovarajuće kvalifikovane radne snage za obavljanje sezonskih poslova.

“Zbog specifičnosti turističke industrije i nestalnosti angažovanog broja radnika, te potrebe upošljavanja neophodnog kvalifikovanog kadra u takozvanom proizvodnom dijelu turističke privrede – kuvari, menadžeri segmenta pića i hrane dugogodišnja otežavajuća okolnost je nedostajući profil tog neophodnog kadra na tržištu rada Crne Gore. Samim tim, vrlo je teško bilo planirati troškove sezonske radne snage. HG Budvanska rivijera je, prema prvobitnom planu broja sezonaca za ovu turističku sezonu, projektovala broj od 595 radnika. Ipak, ova brojka je u jednom dijelu visoke turističke sezone premašena sa više od 600 zaposlenih sezonskih radnika. Uprkos svim problemima i preprekama, kompanija na sezonskim poslovima upošljava najvećim dijelom domaću radnu snagu posredstvom Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, i to za više od 95 odsto, osim u izuzetnim slučajevima kada je određeni profil nedostajući u evidenciji ove institucije”, ističe Kažanegra.

U rekonstrukciju hotela grupe do sada je uloženo više od 40 miliona eura.

” Turistička industrija je u stalnom usponu i vrlo je teško ići u korak sa novinama u ponudi, ako se konstantno ne ulaže u kvalitet servisiranja. Raznolikost i konkurencija u ponudi hotela, za odgovorno poslovanje podrazumijeva stalno ulaganje u inoviranje turističkog proizvoda. HG Budvanska rivijera je još prije 10-ak godina počela ciklus adaptacije hotela. To je vrlo zahtjevan projekat, kad se uzme u obzir starost objekata, među kojima ima i onih koji su otvoreni još prije 40-ak godina. No, pokazalo se da je kvalitet donio nove dobre rezultate rade u godinama nakon adaptacije hotela i to je opravdalo ideju i realizaciju radova koji su postavili nove standarde u turističkoj ponude Crne Gore”, kazala je Kažanegra.

Nova ulaganja, dodaje ona, dovela su i nova emitivna tržišta, te vratila ona emitivna sa kojih je posljednjih godina bio neznatan broj turista.

“Istovremeno, u grupaciji su zaživjele forme klub hotela. Tako u hotelu Castellastva u Petrovcu od 2014. godine funkcioniše porodični hotel Toucan Club. Hotel Aleksandar je nakon renoviranja prošle godine otvoren kao prvi porodični Blue Star hotel u Crnoj Gori. Takođe, u Slovenskoj plaži je renoviran pansionski restoran u dijelu koji ima kategoriju četiri zvjezdice. Osim u adaptiranje hotela, ulaganja u kvalitet turističkog proizvoda grupacije odnosilo su se na uvođenje novih standarda kvaliteta. Nakon dobijanja sertifikata Eco Label i implementacije HACCP standarda, Budvanska rivijera je među prvim turističkim kućama u Crnoj Gori u kojoj su uvedeni ISO standardi u dijelu menadžmenta kvalitetom, upravljanja zaštitom životne sredine i upravljanja sigurnošću hrane. Ovih dana se očekuje i dobijanje sertifikata Travel Life, što je još jedna potvrda orijentacije ka tržištima sjeverozapadne Evrope, koji ovu komponentu poslovanja izuzetno cijene”, navela je Kažanegra.

Send this to a friend