Ekonomija

Za primjenu mjera energetske efikasnosti 3,6 miliona eura

Ministarstvo ekonomije već 12 godina radi intenzivno na primjeni energetske efikasnosti i do sada je odrađen veliki broj projekata, u čiju realizaciju je uloženo 3,6 miliona eura kazao je generelni direktor Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije Marko Radulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, njihov resor je danas u saradnji sa Glavnim gradom obilježio 5. mart – Svjetski dan energetske efikasnosti.

Radulović je istakao da je jedan od projekata saradnja sa Svjetskom bankom o primjeni mjera energetske efikasnosti na zdravstvenim i obrazovnim objektima kao i saradnja sa njemačkom razvojnom bankom KFW gdje se od 2012.godine implementiraju mjere energetske efikasnosti na obrazovnim ustanovama.

“Za realizaciju ovih projekata uloženo je 3,6 miliona eura i u skoro 1.500 domaćinstava su implementirane mjere energetske efikasnosti”, rekao je Radulović.

On je naveo da pored tih ima i projekata koji su direktno usmjereni na podršku domaćinstvima, odnosno građanima – Energy wood I i II, Montesol, Energetski efikasan dom.

“Naredna faza projekta Energetski efikasan dom će početi u maju i građani će biti u prilici da apliciraju i dobiju beskamatne kredite kako bi svoje domove opremili na energetski efikasan način. Ono što je novina jeste da će građani moći da apliciraju i za isporuku i montažu solarnih panela kako za grijanje sanitarno tople vode tako i za proizvodnju struje”, zaključio je.

Zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić kazala je da je današnji događaj tradicija Ministarstva ekonomije i Glavnog grada.

“U Glavnom gradu smo preduzeli značajne mjere koje se odnose na energetsku efikasnost. Tema energetske efikasnosti je nešto što je aktuelno i našim građanima poznato. Ono što je najvažnije jeste da mi na ovaj način doprinosimo zaštiti životne sredine”, istakla je ona.

Vujačić je rekla da je Glavni grad prošle godine započeo rekonstrukciju led rasvjete i to je jedan od kapitalnih projekata, vrijedan 4,6 miliona eura. Na taj način je grad dobio više 11.000 novih svjetiljki i dobio savremenu rasvjetu.

“Mi smo ponosni što je Podgorica prvi grad u regionu koji će se u potpunosti pokriti sistem led tehnologijom. Ovo je projekat koji skoro u cjelosti finansira sam sebe“, istakla je ona.

Naglasila je da će Glavni grad kroz saradnju sa međunarodnim partnerima započeti projekat kojim će nekoliko zgrada u glavnom gradu učiniti potpuno energetski efikasnim.

“Biće još povoljnosti i subvencija za naše građane i u saradnji sa Ministarstvom ekonomije stvorićemo dobre uslove kako za građane tako i za grad”, zaključila je Vujačić.

Send this to a friend