Ekonomija

Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom 1,5 miliona eura

Upravni odbor, na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavala Ranka Pavićević, donio je odluku o dodjeli grant šema, u iznosu od 1,5 miliona eura. Odluka je saglasna prethodno pribavljenom mišljenju Savjeta Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Riječ je o šestom javnom pozivu, namijenjenom pravnim i fizičkim licima, koji se bave podsticanjem zapošljavanja lica sa invaliditetom.

Javni poziv biće objavljen sjutra, a otvoren je do 22. februara, do 15 časova.

“Bespovratna sredstva Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom mogu se, između ostalog, koristiti za: mjere aktivne politike zapošljavanja (obrazovanje i osposobljavanje odraslih, osposobljavanje za rad kod poslodavca), mjere i aktivnosti profesionalne rehabilitacije, prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada, otvaranje novih radnih mjesta za lica sa invaliditetom, otklanjanje barijera pristupu radnom mjestu, zapošljavanje lica sa invaliditetom”, navode u ZZZCG.

Cilj javnog poziva je uključivanje najmanje 180 lica sa invaliditetom u projektima i to 40 odsto žena.

Zbog ograničenja propisanih Zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja na javni poziv ne mogu se prijaviti: organi državne uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave, javna preduzeća, javne ustanove i državni fondovi. U projektu, međutim, ta pravna lica mogu učestvovati kao podugovarači.

Programom rada i budžetom Zavoda za 2018. godinu obezbijeđeno je 3,3 miliona eura za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom, od čega je 300.000 eura za obaveze prema izvođačima projekata, po pozivu iz novembra prošle godine.

Zavod planira u narednom period da raspiše još jedan poziv, takođe, vrijedan 1,5 miliona eura. Do kraja godine  biće bespovratno dodijeljeno raspoloživih tri miliona eura grant šema.

S.Đ.

Send this to a friend