Ekonomija

Zavod za zapošljavanje mogući partner u realizaciji programa ROMACTED

Savjet Evrope prepoznao je Zavod za zapošljavanje Crne Gore kao mogućeg partnera u realizaciji Programa ROMACTED, koji se odnosi na socijalnu integraciju Roma i Egipćana u crnogorsko društvo, saopšteno je na sastanku direktora Zavoda Sulja Mustafića i šefice programske kancelarije Savjeta Evrope u našoj zemlji Angele Longo.

Kako je saopšteno iz ZZZ, povod sastanka bio je rezimiranje aktivnosti u vezi sa sprovođenjem ROMACTED programa, odnosno „Promovisanja dobrog upravljanja i osnaživanja Romske zajednice na lokalnom nivou”.

Direktor ZZZ kazao je da je, identifikujući najveće izazove i potrebe sa kojima se srijeće ta populacija, prvenstveno u obrazovanju i zapošljavanju, neophodna intenzivnija saradnja svih državnih institucija.

“Na taj način bi se, posebno mlađe generacije Roma i Egipćana, na vrijeme uvele u društvene tokove i kroz sistem obrazovanja pripremile za dalje životne izazove, među kojima je svakako i pronalazak posla”, dodao je Mustafić.

Longo je, pak, zahvalila na podršci i razumijevanju kada su u pitanju potrebe populacije Roma i Egipćana u Podgorici, te je saopštila da je uvjerena da će program dati željene rezultate.

“ROMACTED program je veoma važan, jer donosi brojne novine kada je u pitanju saradnja na lokalnom nivou. Jačom saradnjom sa nacionalnim institucijama doprinijeli bi afirmaciji kulturnih vrijednosti i promociji aktivnosti i projekata koji su značajni i karakteristični za tu populaciju”, kazala je Longo.

Program ROMACTED je zajednički program Evropske Komisije i Savjeta Evrope. Sprovodi se u sedam zemalja, uključujući i Crnu Goru, i 60 opština. Implementacija programa u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj trajaće do 2020. godine.

Sastanku su prisustvovali i koordinatorka ROMACTED programa Sanja Elezović, predstavnici partnerske organizacije NVO Mladi Romi Samir Jaha i Esmin Imeri, pomoćnica direktora u Sektoru zapošljavanja Sanja Rabrenović, kao i samostalna savjetnica u Sektoru Nevena Šuković.

Send this to a friend