Ekonomija

Završeno geofizičko i hidrografsko istraživanje primorja

Geofizičko i hidrografsko istraživanje na dva mikrolokaliteta crnogorskog podmorja završeno je sinoć 25. jula. Snimanje je trajalo sedam dana i zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima realizovano je u predviđenom roku i bez zastoja u radu, saopštili su iz Uprave za ugljovodonike.

“Cilj ovog istraživanja bilo je utvrđivanje fizičko-mehaničkih karakteristika tla na dva mikrolokaliteta na kojima će, kako se u ovom trenutku pretpostavlja, biti izvršeno istražno bušenje tokom naredne godine, što je definisano Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni-Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine”, navode iz Uprave.

Istraživanje je vršeno u dvije zone – prva zona istraživanja nalazila se na oko 16 km od obale i dubina mora u tom području je 69 metara. Druga zona istraživanja nalazila se na 20 kilometara udaljenosti od crnogorske obale na dubini mora od 96 metara.

“Snimanje je vršeno pomoću namjenske geofizičke opreme koja se nalazila na brodu MAC Centaurus i izvedeno je primjenom geomagnetske metode, metode plitke refrakcije i upotrebom eho sonara imaju za cilj istraživanje fizičko-magnetskih karakteristika pri-površinskih sedimenata do dubine od 30tak metara ispod morskog dna. Ova vrsta istraživanja je neinvazivnog karaktera i ne utiče na biodiverzitet mora”, napominju oni.

Send this to a friend