Ekonomija

Željezara neće raditi do 5. oktobra

Proizvodnja čelika u nikšićkoj željezari „Toščelik“, koja je trebalo da bude obnovljena 4. avgusta, ponovo je odložena, ali ovaj put, kako nezvanično saznaje Dan, na predlog crnogorske vlade.

Sastanak predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja, izvršnog direktora Željezare Erkuta Alkaje i sindikalaca fabrike održan je prije dva dana u Podgorici, kada je načelno dogovoreno da se obnavljanje proizvodnje odloži do 5. oktobra. Do tada će oko 270 radnika „Toščelika“ primati, kao i prethodnih nekoliko mjeseci, 90 odsto od zarade, ali će im Alkaja garanciju za to dati tek 4. avgusta kada je Željezara prema ranijim dogovorima trebalo da počne sa radom.

Od Sindikata „Totčelika“ Dan juče nije mogao dobiti potvrdu o saznanjima jer je telefon predsjednika te organizacije Željka Rabrenovića bio isključen.

Radnicima je iz sindikata, kako su Dan neki od njih obavijestili, rečeno da će im detalje sastanka u Ministarstvu ekonomskog razvoja predočiti naredne sedmice kada od Alkaje očekuju odgovor da li će im zarade u naredna dva mjeseca isplaćivati u dogovorenom iznosu.

“Toščelik“, koji je dio turskog industrijskog giganta „Tosjali grupa“, zbog nerentabilne proizvodnje i nepovoljnih uslova na tržištu, proizvodnju u nikšićkoj Željezari obustavio je u martu.

Zaposleni su tada poslati na prinudne odmore, ali su plate korigovane nakon sastanka koji je u maju održan u Željezari uz prisustvo ministra Jakova Milatovića, koji je obećao da će o sudbini fabrike pregovarati sa vlasnicima „Tosjali grupe“.

Dva mjeseca kasnije turski investitor je u pregovorima sa Vladom zatražio pomoć u pokretanju proizvodnje u vidu godišnjih subvencija koje bi iznosile od pet do šest miliona eura. Milatović je potom izjavio da su ti zahtjevi neprihvatljivi, ali da će nastaviti pregovore u cilju pokretanja proizvodnje u nikšićkoj željezari.

Međutim, kako saznaje Dan, sadašnje odlaganje početka proizvodnje Milatovićev resor želi da iskoristi za dodatne pregovore sa turskim investitorom, ali i njihovom Vladom i ministarstvom za industriju, te Ambasadom te zemlje u Crnoj Gori.

Na sastanku od prije dva dana predočeno je navodno i da je za Željezaru zainteresovana jedna poljska firma koja je o tome obavijestila Ministarstvo za ekonomski razvoj. Kako je Željezara u stopostotnom vlasništvu „Toščelika“, o toj opciji isključivo će odlučivati turski investitor.

Nakon više neuspjelih privatizacija nekadašnji industrijski gigant Nikšića i Crne Gore, prodat je iz stečaja 2012. godine, a za njenu imovinu „Toščelik” je platio 15,1 milion eura. Tada su obećali godišnju proizvodnju od skoro 400.000 tona čelika i obrt vrijednu pola milijarde eura, investicije za tri godine od 35 miliona i u poslednjoj do 550 radnika.

Za poslednjih devet godina proizvodnja u Željezari je bila na minimalnom nivou, broj radnka jedva dovoljan i za taj obim rada, a napravljeni su gubici od oko 48 miliona eura.

Send this to a friend