Grad

Čuveni britanski koreograf Entoni Midlton u Podgorici do 30. septembra

Britanski koreograf i pedagog Entoni Midlon, boraviće u Podgorici do 30. septembra i posjetić​e Baletsku š​kolu „Princeza Ksenija“. Umjetnik će držati časove savremene igre učenicama te škole.

Ideja o saradnji nastala je prilikom učešća škole na Internacionalnoj Baletskoj akademiji u Varni, Bugarskoj jula 2016. godine, kada je među mnogim baletskim seminarima talenat i inovativnost ovog predavača i koreografa skrenula pažnju direktorke škole Vanje Pantović.

Prije baletskog školovanja Midlton se profesionalno bavio akrobatskom gimnastikom i učestvovao na internacionalnim takmičenjima u gimnastičkom timu Velike Britanije. Nakon što je diplomirao u Školi za savremenu igru u Lidsu 2010. godine, započeo je igračku karijeru u trupi BalletBoyz, sve dok se nije pridružio Motionhouse-u sa kojim je nekoliko godina bio na turneji po Sjedinjenim Američkim Državama i Kini sa
predstavom „Scattered“. Kao samostalni performer sarađivao sa međunarodnim kompanijama širom svijeta.

Godine 2012. Midlton započinje istraživanja u domenu savremene igre i kreira radove pod nazivom „The Middleton Corpus“ kombinujući fizičke discipline akrobatske gimnastike i savremenog plesa uz uticaj japanskih estetskih principa, filozofije i skulpture.

Njegove koreografije izvedene su na mnogim britanskim i međunarodnim platformama, festivalima i takmičenjima.
Posebno polje interesovanja Midltonovog stvaralaštva je kreiranje multidisciplinarnih ko-produkcijskih predstava kako za teatar tako i za nekonvencijalne prostore za izvođenje. U saradnji sa britanskim i međunarodnim umjetnicima različitih disciplina, kao što su kompozitori, dizajneri, vizuelni umjetnici, Midlton stvara uzbudljive i inovativne projekte za publiku širom svijeta.

Novostečena znanja uč​enica Baletske š​kole „Princeza Ksenija“i koreografski umjetnika iz Britanije, u duetu sa Isabel Slingerland iz Holandije bić​e predstavljeni u okviru javne prezentacije 29. septembra na bini kod Avanturističkog parka na Gorici.

Send this to a friend