Grad BICIKLISTIKA

Izložba Srđe Dragovića na Cetinju

U srijedu 4. septembra 2019. godine na Balšića pazaru na Cetinju postavljena izložba “Biciklistika” autora Srđe Dragovića. NVU FLUX u partnerstvu sa Biciklo.me, Prijestonicom Cetinje i Turističkom organizacijom Cetinje tokom septembra 2019. godine organizovaće još aktivnosti povodom Evropske nedjelje mobilnosti (European Mobility Week, 16-22. septembar 2019).

Ova edukativnu izložbu čine plakati koji su proizašli iz ilustrovane publikacije “Biciklistika – Vještina uživanja na nožni pogon” – Obavezna lektira za osnovce, koju je objavila nevladina organizacija Biciklo.me, a koja je doživjela dva izdanja (2017. i 2018). Autor je jedan od najznačajnih mladih ilustratora u Crnoj Gori i regionu – Srđa Dragović. Osim Srđe Dragovića koji je ilustrovao i dizajnirao “Biciklistiku”, kao dio tima “Biciklo.me” potpisani su i autori publikacije: Sonja Dragović, Semra Mahmutović, Dejan Tofčević i Duško Vuković.

U uvodnom poglavlju “Biciklistike” autori poručuju:

“Dragi biciklisti i drage biciklistkinje, znamo da već znate koliko je moćna igračka vaše biciklo. Sada vas pozivamo da zaronite u ovu priču i nanovo ga otkrijete kao prijatelja i svakodnevnog saputnika za sport, prevoz, druženje i učenje. Očekuje vas sasvim nova, uzbudljiva škola na točkovima – i može vas odvesti u genijalne avanture! Upoznajte Zvonka: naš junak je tu da vas podsjeti na pravila, pruži koristan savjet i prepriča iskustva onih koji su već naučili važne biciklističke lekcije. Nadamo se i da će vas ohrabriti da teme koje smo ovdje započeli sami dalje istražujete, sve vodeći računa o sebi, drugim učesnicima u saobraćaju i sredini u kojoj živimo. Biciklistička vožnja nije samo način da se dobro zabavimo, niti je samo dobar izbor za rekreaciju: biciklo nam omogućava slobodu i nezavisnost u kretanju, zauzima mnogo manje prostora nego automobil, ne stvara buku, gužvu i zagađenje. Sve to ga čini podesnim sredstvom za borbu za ljepše, čistije i prijatnije ulice i gradove. Zato imajte na umu da kada vozite biciklo činite nešto dobro za čitavu zajednicu. Zadovoljni smo što imamo priliku da vam ovaj priručnik uručimo u doba kada i gradovi u Crnoj Gori kreću da se pretvaraju u bolja mjesta za bicikliranje. Ohrabrivanjem sve većeg broja ljudi da svakodnevno voze biciklo stvara se pokret koji će vremenom prerasti u bezbjedniju, obzirniju saobraćajnu kulturu za sve nas. Sa nadom u takav razvoj promjena kojima sad svjedočimo, pozivamo vas da biciklističku igru koju ste sada započeli nikada ne napustite.”

Drugo izdanje brošure “Biciklistika” ujedno je bilo i diplomski rad, koji je Srđa Dragović odbranio na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, Studjski program grafički dizajn, predmet Grafičko oblikovanje knjige, mentorka prof. mr Suzana Pajović.

Ova izložba realizuje se kao dio FLUX-ovog programskog segmenta “eco-logix”, u okviru koga je tokom aprila i maja 2018. godine kao dio FLUID dizajn foruma #06/2018 realizovana izložba “Speaking in Stitch / Govoriti jezikom šivenja”, autorke Ruth Hingston iz Australije.

Bicklo.me, planira još niz aktivnosti vezanih za Evropsku nedjelju mobilnosti koja će se održati od 16. do 22. septembra 2019. godine. Program vezan za Cetinje, realizuje se u partnerstvu sa FLUX-om, Prijestonicom Cetinje i Turističkom organizacijom Cetinje.

Srđa Dragović, rođen 1990. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, studijski program – Grafički dizajn, oblast: Grafičko oblikovanje knjige. Bavi se ilustracijom, plakatom, infografikom, slobodnim crtežom, stripom, istraživanjem u području istorije i teorije dizajna. Izlaže samostalno i kolektivno. Učestvuje na međunarodnim radionicama posvećenim grafičkom i interaktivnom dizajnu, pitanju uloge ovih disciplina, danas i ovdje. Sarađuje sa više časopisa i kolektiva u zemlji i regionu. Dobitnik više nagrada iz oblasti plakata i ilustracije. Okrenut je nezavisnoj umjetničkoj i izdavačkoj sceni. Živi u Podgorici.

Send this to a friend