Grad u JU Muzeji i galerije Podgorice

Online festival Dani gitare u Podgorici 11. i 12. novembra

Festival “Dani gitare u Podgorici” održaće se online koncertima u srijedu 11. i četvrtak 12. novembra uz strogo poštovanje mjera NKT-a.

Kompletan program biće prenošen preko društvenih mreža, Facebook stranice festivala i Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice. Svi programi biće izvedeni u JU Muzeji i galerije Podgorice.

Festival će u srijedu 11. novembra u 19 časova otvoriti Ana Medigović sekretar za kulturu i sport Glavnog grada a zatim će crnogorski Clazz kvintet izvesti koncert. Riječ je o neobičnom spoju instrumenata u ansamblu i originalnom programu koncipiranom na sintezi klasične i džez muzike. Sastavljen je od akademskih muzičara i iskusnih profesora: flautista Boris Nikčević, gitarista Bojana Brajović, pijanista Milanka Nikčević, kontrabasista Slaven Turusković i perkusioniata Predrag Lazović.

Drugog dana festivala u četvrtak 12. novembra od 19 sati predstaviće se duo gitara “Duende” Ivana Cikić i Aleksandra Vujačić. Duo će se predstaviti španskim i Latinoameričkim kompozitorima i djelima prijemčivim široj publici. Nakon njih, iste večeri od 20 sati nastupiće crnogorski gitarista Marko Prentić i prijatelji. Njegovi gosti na koncertu biće pijanista Enes Tahirović i gitaristi Dražen Joković i Petar Dobričanin. Program će biti sastavljen od najnovijih kompozicija Prentica, ali i nekih od najljepših kompozicija iz svjetske gitarističke literature.

U koncertima je prožeta fuzija klasične gitare i njenog prepoznatljivog zvuka sa modernim muzičkim pravcima, kroz neobične ansamble i programe koje sačinjavaju osim prepoznatljivih i nova pisana ili transkibovana djela.

Prijatelji festivala su Sekretarijat za kulturu i sport Podgorica, Ministarstvo kulture Crne Gore i JU Muzeji i galerije Podgorice.

Send this to a friend