Grad

Predstava Prst u Dvorcu u Baru 26. aprila

Za posljednji četvrtak u mjesecu, 26. april, na zimskoj sceni Barskog ljetopisa, planirana je predstava Bitef teatra i Hartefacta, „Prst“, koju je, po tekstu Doruntine Baša, režirala Ana Tomović. Uloge u komadu tumače Jasna Đuričić i Milica Stefanović. Karte su u prodaji, a broj za rezervaciju je 068/278-760.

Predstava će biti izvedena u Dvocu kralja Nikole sa početkom u 19. sati.

O predstavi
U mnogim tradicionalnim kosovskim kućama, još uvijek se dešava da žene nestalih u ratu i dalje žive sa muževljevom porodicom, iako je prošlo više od deset godina od rata. Pravo nad njihovim životima, koje je nekada pripadalo mužu, sada pripada njegovoj porodici. One uopšte nemaju „privatni“ život. Šta god radile, moglo bi se tumačiti kao nešto što dolazi direktno iz porodice njenog muža, pa moraju biti pod kontrolom kako bi štitile čast porodice. Ali šta se dešava ako se muževljeva porodica sastoji samo od njegove majke? Da li je ona u stanju da „čvrstom rukom“ kontroliše situaciju? I kako uspijeva da održava domaćinstvo u situaciji kada je progone sjećanja na nestalog sina koga je pokušala da sakrije u podrumu kuće? Kako zadržava moć u situaciji
kada su snahina očekivanja u vezi sa nestalim mužem nešto drugačija i kada se dvije žene povrjeđuju dovodeći međusobni odnos do (nemogućeg) razrješenja? „Prst“ istražuje ovaj odnos u kontekstu najosjetljivijeg problema na Kosovu danas: pitanja nestalih, ali iz potpuno nove, za ovo društvo radikalne pozicije žena koje su ostale iza. „Prst“ je, prema riječima autorke Doruntine Baša, kažiprst koji ne zna u kom pravcu da pokaže i nije u stanju da otkrije počinioca. To je prst koji nudi i pomirenje i razlaz. To je konstantan podsjetnik na činjenicu da je učinjeno nešto loše i da sve može da se raspadne.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend