Hronika

Apelacioni sud odlučio, Šmanja i Bulatović ostaju u pritvoru

Odlukom Apelacionog suda Miljanu Bulatoviću iz Niša i državljaninu Bosne i Hercegovine Vladimiru Šmanji produžen je pritvor zbog sumnje da su učestvovali u likvidaciji Đorđa Borete i slučajne žrtve Dragana Zečevića, 7. decembra prošle godine u Bečićima.

Apelacioni sud odbio je kao neosnovane žalbe advokata optuženih, navodeći da je prvostepeni sud osnovano produžio pritvor okrivljenima.

“Prvostepeni sud je pravilno utvrdio da postoji osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva”, piše u odluci Apelacionog suda.

Kako se navodi, Bulatoviću i Šmanji je pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva ukoliko se nađu na slobodi.

“Prvostepeni sud je pravilno cijenio težinu krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, visinu zatvorske kazne na koju eventualno mogu biti osuđeni i činjencu da su optuženi strani državljani”, dodaje se u odluci.

Suđenje u ovom slučaju nedavno je odgođeno na zahtjev odbrane jednog od optuženih Vasilija Rafailovića.

Njegov advokat Dragan Mitrić tražio je izuzeće tužioca Saše Čađenovića, dodajući da sumnja u njegovu nepristrasnost.

Osim Rafailovića u bjekstvu su Budvanin Ratko Vušović i Bjelopoljac Ivan Cicmil i njima se sudi u odsustvu.

Prema navodima optužnice, Rafailović i Bulatović označeni su kao organizatori kriminalne grupe koja je likvidirala Đorđa Boretu 7. decembra prošle godine u bašti lokala „Trofej“ u Bečićima. Tom prilikom, od više ispaljenih hitaca iz automatske puške kao slučajna žrtva stradao je doktor u penziji Dragan Zečević, dok je vlasnik lokala Ivo Stanišić ranjen.

Kao članovi ove kriminalne organizacije koji su, prema stavu istražitelja, pomogli izvršenje ovog zločina označeni su Vušović, Cicmil i Šmanja.

Rafailović i Vušović se terete da su direktni izvršioci ubistva Borete i Zečevića.

Nalogodavci, izvršilac i pomagači su šest mjeseci pravili detaljan plan kako da nabave oružje i motor za ubicu, te na koji način i na kojem mjestu da se oni sakriju.

Kako je prema planu sve bilo obezbijeđeno za likvidaciju Borete, Vušović i Rafailović su 7. decembra iz garaže uzeli motor i oružje, nakon čega su se uputili prema lokalu „Trofej“ u Bečićima gdje je Boreta ispijao kafu.

“Vušović je uzeo motocikl dok je Rafailović automatsku pušku zavio u materijal kako bi je prikrio”, navodi se u optužnici.

Ž.N.

Send this to a friend