Hronika

BiH pojačava kontrolu granica sa Crnom Gorom i Srbijom

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Selmo Cikotić izjavio je da će, u cilju smanjenja ilegalnog ulaska migranata u tu zemlju, biti pojačana kontrola granica sa Srbijom i Crnom Gorom.

Cikotić je, poslije dvodnevne posjete Unsko-sanskom kantonu, u kome je smješteno najviše migranata u BiH, rekao da je sa lokalnim vlastima dogovorio mehanizme i konkretniju i efikasniju saradnju lokalnih i kantonalnih vlasti sa institucijama BiH, kako bi građani “osjetili veći stepen bezbjednosti”.

On je istakao da je cilj da se u budućnosti migrantskom krizom upravlja sa nivoa BiH i da se tako rasterete kantonalne vlasti, dodavši da “nema mađioničarski štapić” i da će se rezultati budućih aktivnosti na prevenciji migrantske krize osjetiti za izvjesno vrijeme.

Prema njegovim riječima, plan upravljanja migrantskom krizom u BiH sadrži sedam prioriteta, 21 mjeru i 116 aktivnosti, naglasivši da se migrantska kriza ne može odmah riješiti.

“Nastojaćemo da iz domaćih i međunarodnih fondova povećamo ukupan iznos budžetskih sredstava za ove aktivnosti, probaćemo da popravimo koordinaciju policijskih agencija u BiH koje nedovoljno sarađuju, kako bi se teret migrantske krize rješavao na teritoriji cijele BiH”, naveo je ministar bezbjednosti.

On je dodao je da BiH ima obećanje EU da će podržati opremanje i obuku institucija BiH koje su zadužene za kontrolu granice.

“Međutim, smatram da i mi sami imamo još mnogo kapaciteta koje možemo iskoristiti”, kaže Cikotić.

Send this to a friend