Hronika

Misija OEBS-a u Crnoj Gori donirala opremu Forenzičkom centru

Misija OEBS-a u Crnoj Gori donirala je Forenzičkom centru u Danilovgradu forenzičku opremu u vrijednosti od 33.700 eura.

Oprema uključuje radnu stanicu za forenzičke analize, licencirani softver za praćenje internetskih dokaza i pristup digitalnim uređajima; mobilnu forenzičku opremu za vađenje dokaznih podataka na mjestu zločina i deset čitača informacija o vozilu (VIN) kako bi se podržala efikasnija borba protiv krijumčarenja i krađe motornih vozila.

Nakon potpisivanja ugovora o donaciji sa direktorom policije Veselinom Veljovićem, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije rekla je da će oprema pomoći u kriminalističkim istragama, naročito u vezi sa sajber kriminalom.

“To će omogućiti Forenzičkom centru da pregleda digitalne dokaze i sprovede analizu podataka na mjestu zločina kako bi sačuvao dokaze”, kazala je Davije.

Podsjetila je da OEBS podržava Forenzički centar od njegovog osnivanja 2008. godine, kako u pogledu obezbjeđivanja opreme, tako i, što je važnije, u pogledu pružanja stručne obuke i mentorstva njegovim naučnicima.

“Centar je sada akreditovan na međunarodnom nivou. Ovo je veliki korak u borbi protiv regionalnog i međunarodnog kriminala. Dokazi iz ovog Centra mogu se prihvatiti na bilo kojem sudu”, kazala je Davije.

Veljović je rekao da je današnja donacija značajna, ne samo s apsekta vrijednosti, nego što će doprinijeti borbi protiv svih oblika kriminala i pomoći sektoru kriminlanističke policije i ukupnim rezultatima Forenzičkog centra.

“Forenzički centar je izrastao u ozbiljnu instituciju sa kojom se naša sluzba i naša država može ponositi. Ispunjava standarde renomiranih forenzickih centara,” kazao je Veljović. Kako je dodao, saradnja sa kancelarijom OEBS-a svih ovih godine je dala značajne rezultate. “OEBS prepoznajemo kao našeg strateškog partnera,“ kazao je direktor Uprave policije.

U septembru prošle godine, Misija je donirala Upravi policije forenzičku radnu stanicu i dva poligrafa u vrijednosti od 50.000 eura. Misija ostaje posvećena pružanju podrške crnogorskim institucijama u uspostavljanju sveobuhvatnog pristupa u borbi protiv kriminala u Crnoj Gori.

Send this to a friend