Hronika

Pregledaju se dokazi iz Ministarstva odbrane SAD i dopis Telekoma

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine nastaviće se sjutra. Na današnjem suđenju pregledali su se dokazi iz Ministarstva odbrane SAD i dopis Telekoma.

Suđenje je juče odloženo jer optuženi Dragan Maksić nije imao branioca. U međuvremenu, advokat Dražen Medojević pristao je da ga brani bez naknade.

Na početku suđenja Suzana Mugoša je pozvala odbranu da se izjasni o dokaznim prijedlozima tužilaštva-dopisa Telekoma i odgovora ministarstve pravde SAD, čemu se protivila većina advokata.

Nakon toga, Mugoša donosi rješenje da se čitaju odgovor Ministarstva pravde SAD i dopis crnogorskog Telekoma koje se tiče razgovora optuženog Mihaila Čađenovića.

Sutkinja vrši se uvid u tabele na zamolnicu iz SAD-a.

Advokat Jovanović tvrdi da Tužilaštvo nije dokazalo porijeklo novca i serijskih brojeva koji su prikazani u tabelama iz SAD.

“Ovo je mustra švercera duvana, to su njihove pare”, tvrdi Jovanović.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da se ne protivi sprovođenju nijednog dokaza zato što je u spisima sve što smo je Tužilaštvo prikupilo u fazi istrage. Ipak, kako je naglasio, branioci ne smiju da iznose sadržinu dokaza.

Prema navodima optužnice, planiranim terorističkim napadom na dan izbora rukovodila su dvojica Rusa Edvard Širokov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu. Širokov je, kako se navodi u optužnici, nakon propadanja plana o terorističkom napadu u Crnoj Gori, zatražio od Sinđelića da pronađe osobu koja zna da koristi vatreno oružje i koja će, u Podgorici, ubiti tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Sinđelić je bio zadužen da vrbuje druge članove organizacije, prima i predaje novac između organizatora i članova grupe, obezbijedi oružje, telefone, kupi policijsku opremu, uniformu, štitnike, palice, pancire, suzavac, gas masku i drugu opremu koju bi prilikom napada na Skupštinu koristili članovi grupe.

Akcijom ispred Skupštine, prema njegovim tvrdnjama, trebalo je da rukovodi političar Demokratskog fronta čiji identitet nije otkrio, ali je naveo da se radi o osobi koj a dobro govori ruski jezik.

Optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva su, osim dvojice ruskih državljana, obuhvaćeni lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, Mandićev vozač Mihailo Čađenović, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Branka Milan, Dušić Milić, Dragan Maksić, te Predrag Bogićević i Nemanja Ristić, kojima se sudi u odsustvu.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend