Hronika

Osumnjičeni da su utajili porez i falsifikovali dokumenta

Protiv četiri osobe Uprava policije je podnijela krivične prijave zbog sumnje da su falsifikovali sanitarne knjižice, lične karte i ostala dokumenta, kao i da su utajili poreze i doprinose u preduzećima gdje su se vodili kao odgovorna lica.

Tako je uhapšen M.Đ. (26) iz Albanije sa privremenim boravkom i na radu u Crnoj Gori, zbog sumnje da je izbjegao plaćanje poreza i doprinosa kao odgovorno lice preduzeća Everest Montenegro iz Podgorice.

On je, kako se sumnja plasirao robu na sivom tržištu u iznosu od 380.942 eura i taj način utajio porez na dodatnu vrijednost u iznosu od 79.998 eura. Tako je istovremeno izbjegao plaćanje poreza na dobit za prošlu godinu u iznosu 26.973,32 eura.

M.G. je na ovaj način pričinio materijalnu štetu budžetu Crne Gore u iznosu od 106.971 eura.

Nadalje, policija u Baru je podnijela krivičnu prijavu protiv N.B. (53) iz Srbije sa privremenim boravkom u Crnoj Gori, takođe zbog sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

N.B. je kao ovlašćeno lice u preduzeću Primorka Gruop d.o.o vršio isplate neto zarada zaposlenim za koje nadležnom poreskom organu nije podnio prijave za poreske dažbine i poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih.

Za period od aprila do decembra 2013. godine, N.B. nije, sumnja se, prijavio doprinose u iznosu od 119.101 eura.

Protiv P.D. i Š.D. iz Podgorice podnešene su krivične prijave zbog sumnje da su falsifikovali isprave. Oni su u svojstvima zaposlenih lica u jednom privrednom društvu u Podgorici nezakonito pribavili lažne sanitarne knjižice koje glase na njihova imena.

Prethodno inspekcijskim pregledom sanitarni inspektor je konstatovao da ova lice ne posjeduju sanitarne knjižice. Vlasnik objekta je potom uložio žalbu na zapisnik i dostavio kopije sanitarnih knjižica za koje se posumnjalo da su falsifikovane.

Sanitarne knjižice su oduzete i dostavljene službenicima Upravi policije.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend