Hronika

Saslušanje kandidata za Tužilački savjet: Svi i najavljuju čistku među tužiocima

Pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu juče je počelo konsultativno saslušanje kandidata iz reda uglednih pravnika, koji su se prijavili za članstvo u Tužilačkom savjetu Marice Babović, Danijele Bulatović, Nikole Bulatovića, Nevenke Božović Jovović, Miloša Vuksanovića. Na konkurs za četiri mjesta iz reda uglednih pravnika u Tužilačkom savjetu konkurisalo je 16 kandidata, pišu Dnevne novine.

Odgovarajući na pitanje Srđana Pavićevića, poslanika CIVIS-a, koliko je značajno u smislu budućeg izbora za članicu Tužilačkog savjeta njeno radno iskustvo u Socijalističkoj narodnoj partiji i da li joj je ta stranka pomogla u napredovanju, Babović je odgovorila da joj SNP nije pomogao te da je upravo to razlog zašto ih je napustila.

“Ponosna sam na period koji sam provela u SNP-u, u kojem nijesam bila ni poslanica ni odbornica, već sam se bavila pravnim poslovima u okviru partije”, kazala je Babović.

Ona je odgovarajući na konstataciju Dragutina Papovića iz DPS da su kandidati za članove TS spremni da za račun napredovanja u karijeri budu puki izvršioci antidržavne vlasti i da se Tužilaštvo pretvori u njihovo oruđe za obračun sa prethodnim tužiocima kazala da nešto mora da se mijenja, sistem mora da se unapređuje, a vlasti dođu i proda.

“Mislim da ćemo kroz rad Tužilačkog savjeta i uopšte pravosuđa dostići nivo da konačno imamo jake institucije, da ne zavisimo od pojedinaca i njihove volje i da više nikada ne doživimo ono što smo u prethodnom periodu, da se na osnovu nekih naredbi, bile one formalne ili neformalne, a ne na osnovu zakona presuđuje”, kazala je Babović.

Njena koleginica Bulatović je kazala da vjeruje da nema mjesta sumnjama da će rad Tužilačkog savjeta biti politizovan, te da bi primjenjivala zakon i Ustav bez obzira da li bi se to političarima svidjelo ili ne.

Advokat Nikola Bulatović je saopštio da se nikad nije borio ni protiv koga, da je zastupao političke partije kao advokat, ali da nikada nije bio njihov član.

Vuksanović je saopštio da nikada nije bio “ni instrument, ni oruđe u bilo čijim rukama, protiv bilo koga i bilo čega, na neprincipijelan ili bilo koji drugi način”.

Govoreći o trenutnom stanju u tužilaštvu, Miloš Vuksanović je rekao da je tužiocima veoma ugrožena nezavisnost i da ih ugroženost te nezavisnosti veoma sputava u kvalitetnom obavljanju tužilačkog posla.

“Najčešće mislim na ugrožavanje nezavisnosti koje je indirektno. To su ljudi od krvi i mesa koji osluškuju aktuelne političke trenutke i koji su praktično paralizovani kakav potez i šta da urade i na koji način da odluče u određenom krivičnom postupku”, kazao je Vuksanović.

Send this to a friend