Hronika

Svjedoci zaboravili detalje sastanka u Ramadi

Svjedoci Kimeta Merulić, Jugoslav Becić i Milan Banković tvrdili su juče u Višem sudu da ne znaju tačno vrijeme kada su održavani sastanci u hotelu ,,Ramada“, osim da su bili u julu ijanuaru, piše Pobjeda.

Direktor Direkcije za željeznički saobraćaj Nebojša Obradović, optužen je da je zloupotrijebio službeni položaj jer je novcem Direkcije platio troškove partijskog skupa, koji je politička stranka Socijaldemokrate (SD) organizovala u hotelu ,,Ramada“.

Zapisnici

Bivši radnik Direkcije za željeznice i aktuelni direktor Direktorata za željeznički saobraćaj pri Ministarstvu saobraćaja Milan Banković kazao je da su teme sastanaka bili budžet i usklađivanje sa evropskim direktivama.

” Zapisnici na ovim sastancima nijesu vođeni, jer nikom nijesu data neka zaduženja. Mislim da je na sastancima bilo posluženja, a što se mene tiče ja isključivo pijemvodu”, kazao je svjedok.

Odgovarajući na pitanje sutkinje Ane Vuković, Banković je naveo da je član Socijaldemokrata.

“Mislim da su partijska pravila da svi članovi koji su na funkcijama moraju da prisustvuju sastancima, ali se ne mogu sjetiti da li sam prisustvovao nekom skupu SD-a u „Ramadi“, mada ne isključujem tu mogućnost”, dodao je Banković.

Pravnik u Direkciji za željeznice Jugoslav Becić takođe je kazao da je bio na dva sastanka tog organa u „Ramadi“.

“Ti sastanci nijesu imali obavezujući karakter prema trećim licima, zato nije bilo potrebe voditi zapisnik. Na sastancima obično pijem vodu”, naveo je Becić.

Plaćanje računa

Kimeta Merulić, koja u Direkciji radi na poslovima računovostva, saopštila je da je na održanim sastancima notirala sve primjedbe i sugestije kolega u vezi budžeta, te da je to unijela u tabele po povratku u Direkciju i poslala Ministarstvu finansija. Kako je dodala, u februaru je došla faktura za plaćanje sastanka iz januara, te i da je cifra bila 389 eura.

“Direktor Direkcije Nebojša Obradović odobrio je plaćanje tog računa i ja sam zahtjev za plaćanje uputila trezoru. Zahtjeve za plaćanje odnijela sam kod sekretarice ministra saobraćaja”, pojasnila je Merulić

Specijalni državni tužilac Veljko Rutović prigovorio je iskazima svjedoka da su sastanci uopšte održani, jer kako je dodao, ne postoje zapisnici.

Branilac Obradovića, advokat Nikola Martinović kazao je da je iskaz Merulić neupotrebljiv zbog protoka vremena, smatrajući da je „logično da se ne sjeća pojedinosti”. Obradović je uhapšen krajem jula, nakon jednomjesečne istrage Specijalnog tužilaštva kako su plaćena dva partijska skupa Socijaldemokrata koji su održani sredinom januara u hotelu „Ramada“. On je pred tužiocem izjavio da je potpisao fakturu od 360 eura, ali da nije učestvovao u organizaciji, niti prisustvovao skupu, već da je za te poslove zadužena druga osoba.

Čitav slučaj pokrenula je menadžerka hotela „Ramada“ Patricija Pobrić kada je poslaniku Mladenu Bojaniću dostavila račune, koji ukazuju na to da su Socijaldemokrate plaćale skupove u ovom hotelu novcem iz budžeta

Send this to a friend