Kolumne

Četvrto oko

basara.jpg

Hrišćanske crkve – u pogledu mnoštva drugih stvari nesaglasne i zavađene – u jednoj su jednodušne: spisak proroka za sva je vremena utvrđen i konačan, svi proroci su u knjigama Starog zaveta, a svi oni koji proriču, a nisu na spisku, spadaju u grupu lažnih proroka, na koju nas je još Isus Hristos upozorio. Što će reći da su svi biblijski neautorizovani proroci, bez obzira na geografsko poreklo i veroispovest, rođena braća onih pitoresknih, apokaliptičnih dilbera sa Tajms skvera.

U svim se vremenima, međutim – a pogotovo u takozvanoj pravoslavnoj ekumeni – nađe poneki preduzimljivi kaluđer koga đavo navrati da zaboravi gradivo i da se oda proricanju. Srpski se monasi – mora im se to priznati – disciplinovano klone proricanja budućnosti, ali je zato, da kažemo, srpski civilni sektor vrlo aktivan, mada mu poslednjih godina baš i ne cvetaju ruže, ali to je, pretpostavljam, samo zato što su u Srbiji događaji žalosno predvidivi. Možebiti da su nam događaji takvi – žalosni i predvidivi – upravo zato što smo više verovali Mitru Tarabiću i Vidovitoj Zorki nego zdravoj pameti. Ko će ga znati! Saznaće se jednog dana. Samo ne treba trčati pred rudu.

Budući da od Mitra i Zorke nema ni mukajet, proteklih dana se na mnogim sajtovima naše zemlje ponosne pojavilo proročanstvo Pajsija Svetogorca koje se – viđi vraga – odnosi na aktuelno evrobliskoistočno zamešateljstvo. I – šta kaže Pajsijevo proročanstvo? Najavljuje čuda i pokore! Rusi će, kaže proročanstvo, dibidus razbucati Tursku, ali će i Rusija iz nekog razloga proći kao bosa po trnju i biti – ovo se baš neće svideti Lazanskom – “raskomadana”, a njeni istočni delovi podeljeni između Kineza i Japanaca.

Hoće li još neko profitirati osim Japanaca i Kineza? Hoće, kaže Pajsijevo proročanstvo. Grci! Dobiće natrag Konstantinopolj. I to bez ispaljenog metka. Šta mislite koje je nacionalnosti Pajsije? Ako ni iz trećeg pokušaja niste sami dokonali čije je gore list, ja ću vam otkriti – Pajsije Svetogorac je Grk. I to nešto govori.

Koliko se ja razumem u Ruse, ako nekada i osvoje Carigrad, Grci u najboljem slučaju mogu dobiti Crven Ban, a šta mogu dobiti u najgorem, o tome ne smem ni da mislim. Idemo dalje. Budući da su Rusi ipak pravoslavni, prorok Pajsije im daje poslednju šansu: Na njihovo će čelo, posle mnogih peripetija, doći “čudom preživeli potomak Romanovih”, pa će se Baćuške malo kovarnuti. Što se za ostatak sveta neće moći reći. Nagrnuće kineska vojka preko Eufrata, pod komadnom za sada N.N. Jevrejina i – razumljivo – svetog oca, pape. Pa će biti baš onako kako nam je već danas. Izlazi li još “Treće oko”? Ako ne, treba pod hitno pokrenuti četvrto.

Send this to a friend