Kultura

Čist likovni rezultat

Izložba radova slikarke Emine Adrović, pod nazivom „Impresije realnog“, otvorena je preksinoć pred brojnom likovnom publikom, u galeriji ,,Most“. Izložbu mlade umjetnice, koja je prošle godine diplomirala slikarstvo u Italiji, na Florence Academy of Art, otvorila je istoričarka umjetnosti, mr Lucija Đurašković.

Stari majstori

Emina Adrović kazala je da postavku čine uglavnom portreti i aktovi, jedna mrtva priroda i dosta skica.

“Radovi su uglavnom rađeni u ulju. Izloženi su i crteži urađeni ugljenom i kredom, kao i skice olovkom i uljem. Predstavila sam radove urađene u tehnici realizma, ali sa dozom impresionizma. Otuda potiče i naziv izložbe „Impresije realnog”, rekla je Adrović.

Umjetnica je istakla da su na nju najveći utisak ostavili stari majstori likovne umjetnosti Rembrant, Ribera i Rubens.

“Rubens zbog svoje fluidnosti, Rembrant zbog svijetla i pokreta četkicom, a Ribera zbog kontrasta i svjetla”, kazala je ona.

Adrović je istakla da je ovo njena prva izložba, te da još nije isplanirala narednu.

“Voljela bih da bude u mom rodnom gradu, u Budvi. Za sada mi je plan da studiram vajarstvo, takođe u Firenci. Dakle, diplomirala sam slikarstvo 2016. godine, a od oktobra idem na vajarstvo. Veoma sam vezana za zavičaj i dok sam u Italiji, skoro svakodnevno mi nedostaje Crna Gora. Kada sam u Firenci čitam o kulturnim dešavanjima u Crnoj Gori”, navela je Adrović.

Ljudska figura

Lucija Đurašković ocijenila je da Emina Adrović, nalazeći tematsku inspiraciju uglavnom u ljudskoj figuri, aktu, portretu i mrtvoj prirodi, oblikuje realističnu formu snagom rukopisa u kome kroz siguran, instančan crtež i suptilno toniranu boju, vibrira čist likovni rezultat.

“Tom se svom rukopisu ova mlada umjetnica predaje iskreno, neusiljeno, neposredno, uspostavljajući otvoren dijalog između svog unutrašnjeg doživljaja i onoga što vizuelizuje na slici, sublimirajući u mističnoj atmosferi ono najbitnije što želi i teži da iskaže, istovremeno ponirući duboko u egzistencijalnu bit čovjeka, kao palog anđela… Likovna ostvarenja Emine Adrović zrače utiskom otvorenosti i radoznalosti dotičući čovjeka iznutra, u borbi sa dobrim i lošim osjećanjima u njemu samom, njegovim stalnim ispitivanjem fenomena života i smrti, duha i materije, relacije ja ti, različitosti u individlanosti. I dok traga za likovnim izrazom u kome će najpotpunije moći iskazati sebe, izabranu temu i svoju poruku, umjetnica je skoncentrisana na predmetnu stvarnost preko koje upečatljivo dokazuje da se, bez obzira na mnoštvo različitih umjetničkih pristupa, jedino kroz etičko-estetički preobražaj može dotaći polazna, emnergetska, univerzalna suština smisla bitisanja”, navela je Đurašković.

Izložba se može pogledati do 19. oktobra.

Send this to a friend