Kultura RUSKA SLIKARKA MARGARITA ČINCOVA ODUŠEVLJENA NAŠOM ZEMLJOM

Crna Gora je remek djelo emocija

Poznata ruska slikarka Margarita Čincova već treći put boravi u Crnoj Gori i opet je, kao i prije desetak godina, kada je prvi put vidjela naše more, oduševljena novi otkrićima crnogorske ljepote.

“Ovoga puta moja posjeta Balkanu počela je iz Beograda, jer mi je moja prijateljica Borka organizovala izložbu u Srbiji. Izlagala sam umjetničke tekstile, a kao volonter vodila majstorsku klasu akvarela za djecu u školi. Ja sam umjetnik koji najčešće oslikava svjetske ljepote, a posebno volim da emitujem pozitivno raspoloženje. I ovoga puta sam, došavši u Crnu Goru, otkrila nove ljepote vaše države. Aktivna sam na društvenim mrežama i objavila sam veliki broj fotografija iz Crne Gore. Sada me prijatelji bombarduju pitanjima jer ne mogu da vjeruju da takve ljepote uopšte ima. Najčešće pitanje je: Gdje je to, želim tamo da dođem. Pošto stalno radim sa studentima i oni su uključeni u moj online dnevnik. Moram vam reći da mi svi oni zavide”, kaže za Dnevne novine Čincova.

Ona ističe da ima zanimljiv i kreativan posao koji mnogo voli.

“Ja sam srećna osoba. Zadovoljna sam poslom jer je kreativan i stalno komuniciram sa mladim ljudima. To mi daje snagu jer osje ćam da mogu da im pružim nešto što im može biti važno u životu i da ih naučim stvarima koje će im biti od koristi kao budućim dizajnerima i umjetnicima. Sva ta zadovoljstva koji moj posao pruža dijelim sa kolegama i onima koji gledaju šta radim i koje to interesuje. Posebno je značajno što srijećem ogroman broj ljudi”, kaže ova interesantna slikarka.

Čincova ne krije oduševljenje Crnom Gorom i naglašava da joj mediteranski predjeli koje ovih dana obilazi daju posebnu snagu za rad i veliku inspiraciju.

“Koje nesebično pruža svima i dijeli ih toplim osmjehom morskih talasa, sa visina moćnih planina. Nas, vašu braću Slovene, sa sjevera Crna Gora zagrijava svojom toplotom i ljepotom. Zato volim Crnu Goru baš ovakvu kakva je, ljubaznu i susretljivu. O Crnoj Gori mogu da pričam samo u superlativima i možda nisam objektivna, ali i ne želim da budem objektivna kada je Crna Gora u pitanju”, naglašava Čincova.

On kaže da se trudi da sazna što više o našoj zemlji.

“Želim da znam crnogorsku istoriju i upoznam vašu kulturu. Spremna sam da na to potrošim veliko vrijeme i trud, jer znam da to vrijedi. Crnu Goru osjećam iznutra i zato želim da učim o njoj. Želim da odem tamo gdje još nisam bila u Crnoj Gori”, napominje ona.

Ova umjetnica tvrdi da skuplja ogroman materijal za buduće radove samim boravkom u Crnoj Gori.

“Nastaće brojni akvareli, koje najviše volim da radim, ali ulja na platnu i druge tehnike. Sigurna sam da će u mojim djelima inspirisanim Crnom Gorom biti puno kreativnosti, dubine i jakih sadržaja. Posebno cijenim to što sam u prilici da radim sa učenicima i imam priliku da mladima prenosim informacije o istoriji prirode i kulture, da proširim horizonte. Crnu Goru i Rusiju povezuje duga istorija. U Rusiji su veoma naklonjeni vašoj zemlji. Prije mnogo vjekova, Balkan nam je pružio ne samo vjeru i religiju, već su i ćiriličnim slovima napisane mnoge knjige u Rusiji, kada smo tek preuzimali to pismo zahvaljujući učiteljima koji su u Rusiju dolazili iz Crne Gore i Bugarske. Sada malo ljudi zna, ali su braća Crnogorci, otišli na sjever Rusije, iz toplih mora, da podignu rusku mornaricu. Istorija ne poznaje kontradikcije između naših zemalja i ta činjenica uvijek grije dušu”, kaže ona.

Margarita Čincova član je Saveza umjetnika Ruske Federacije. Profesor je nekoliko umjetničkih predmeta Uralskog državnog univerziteta za arhitekturu i umjetnost. Diplomirala je na Samara Art College i Umjetničkom fakultetu Moskovskog tehnološkog instituta. Živi i radi u Jekaterinburgu.

Laureat je brojnih međunarodnih takmičenja, održala je niz samostalnih izložbi. Izlagala je u Parizu u Cite des Arts, u Helsinkiju, Beogradu, Sofiji, Berlinu, Minsku, Moskvi, Sankt Peterburgu, Petrozavodsku, Karlovim Varima, Tomsku, Jekaterinburgu, Samara, Kurganu, Minsku, Erevanu. Radi u različitim likovnim tehnikama: grafika (akvarel), slikarstvo, umjetnički tekstil. Njena djela se nalaze u zbirkama likovnih muzeja Petrozavodsk i Tomsk.

Send this to a friend