Kultura

Crnogorskoj arheologiji nedostaju mnoge analize

Naučnici, doktoranti i studenti sa Kembridža, njih 20, na osmodnevnom su studijskom putovanju kroz Crnu Goru, pa su juče obišli i JU Muzej i Galerija Mirko Komnenović u Herceg Novom. Riječ je o tradicionalnom Uskršnjem putovanju za arheologe i studente, a tim predvodi Tonko Rajkovača.

Cilj njihove posjete Crnoj Gori je upoznavanje istorije, arheologije i kulturnog nasljeđa Crne Gore, kao i lokalnih gastronomskih specijaliteta.

Priprema putovanja koje bi budućim naučnim radnicima trebalo da obezbijedi što jezgrovitija i sveobuhvatnija saznanja o našem nasljeđu, trajala je dvije godine, priča šef tima, dr Rajkovača:

“Ja sam prije dvije godine napravio aplikaciju za ovaj Easter trip kroz Crnu Goru nakon čega sam čekao potvrdu aplikacije. Kad dobijete Easter trip, morate da upoznate tim sa kulturom jedne zemlje ili kraja, od arheologije, etnologije do nasljeđa. Dakle, šta je ono što se dešava u modernom dobu i kako se to arheološki može objasniti”, kazao je on.

Rajkovači ovo nije prvi put da posjećuje Crnu Goru. Ranija iskustva imao je sa istraživanjem kanjona Ćehotine, Morače i Tare, kao i pećinu Vranje i Bioče i Vruće pećine.

“Osim toga, ovdje imam puno prijatelja kojima dolazim u posjetu, a arheologiju Crne Gore jako dobro poznajem. Odlučio sam zato da ne bude na beo-spot i evropskoj mapi već da nađem ljude koji će potencijalno doći da rade i da arheološki lokaliteti dobiju ime. Jer, zapadni svijet je pomalo sebičan, sve što nije napisano u engleskoj literaturi oni to ne prepoznaju. Moramo da se naučimo da pišemo na engleskom i da zadovoljimo engleske standarde, da bi to bilo prihvaćemo u zapadnoj literaturi”, naveo je on.

Crnogorski lokaliteti zaslužuju takav “tretman” ali isto tako treba da se iskopaju po standardima koje zahtijeva moderno vrijeme, poručuje on:

“Jako je neophodno da se uradi obrada životinjskih i ljudskih kostiju, geoarheologija, C14 datumi, polenove analize i mnoge druge analize koje nedostaju u crnogorskoj arheologiji. Bez takvih podataka ona nije validna za evropski standard”, zaključio je Rajkovača.

Svih 18 studenata master i doktorskih polaznika napisaće nakon obilaska Crne Gore esej o svemu što su vidjeli i doživjeli, što bi moglo poslužiti kao rudiment budućih naučnih radova, kojima će biti razotkrivena nedovoljno istražena arheološka prošlost ovog područja.

Nakon obilaska Cetinja, Budve, Kotora i Herceg Novog, arheolozi sa Kembridža nastavljaju putovanje kroz Crnu Goru, koje će biti okončano 25. marta.

Send this to a friend