Kultura

Čudesna sinestezija pokreta, boje i muzike

Uz sofisticirane i profesionalne pokrete prvaka Narodnog pozorišta u Beogradu, Jovice Begojeva, 176 balerina baletske škole „Princeza Ksenija“ izvelo je, poslije Podgorice, u Nikšiću baletski spektakl „Čipolini“, uz rediteljski i koreografski izraz umjetnice Nacionalne opere iz Sofije, Katje Petrovskaje.

Velike priče svjetske literature pripovijedane su na živopisan način, zahvaljujući umijeću vizuelnog izraza i pokreta klasičnog baleta mladih balerina „Princeze Ksenije“. Strogoća baletskih pozicija ispoštovana je na svojstven način najmlađih učesnica, dok su starije baletske umjetnice svojim naporima ne samo u pokretu već i u scenskoj mimici, dočarale borbu dobra i zla i emanirale novo iščitavanje dramskog baletskog komada „Čipolini“, rađenom po literarnom predlošku Đanija Rodarija, dječijeg pisca iz Italije, dobitnika Andersenove nagrade.

Rond de jambe par terre, battement tendu, pile, changement des pieds, jete, salute I i II, samo su neki od pozicija u klasičnom baletu, koje su na najživopisniji način predstavile male i mlade umjetnice. Muzika poznatog ruskog kompozitora Karema Hačaturijana, ispoštovana je u svakom djeliću, taktu, i na neki način ’pokretom’, otpjevana na velikoj sceni Nikšićkog pozorišta. Dinamična priča u tri igrokazna čina, razlikuje se od koreografija koje su ranije postavljane, jer su ovog puta naglasili još komičniju interpretaciju libreta, koja je jednako zanimljiva i bogata ne samo za djecu, već i odrasle.

Lijepa priča pripovijedana pokretom čak 176 balerina iz Nikšića, Podgorice i Bara, različitih uzrasnih grupa, daje vjetar u leđa razvoju baletske umjetnosti u Crnoj Gori, koja je veoma slična crnogorskom ambitusu, iako se to ne čini na prvi pogled. Kako je svojevremeno izjavio za časopis Nikšićkog pozorišta Jovica Begojev, Crnoj Gori potreban je balet u kulturi, i svakako veći broj pripadnika jačeg pola, da bi sinestezija duha i pokreta imala odgovarajući balans.

– Nažalost, u Školi „Princeza Ksenija“ vidio sam samo jednog dečka. To bi trebalo malo marketinškim putem da se razvije da bi se privuklo što više dječaka, odnosno njihovih roditelja da upišu svoju djecu na balet. Što se tiče djevojčica, u Crnoj Gori ima dosta potencijala i tu nema ništa drugo da se doda, osim da im predstoji mukotrpan rad. Balet ne može da se uči dva ili tri puta nedjeljno, nego svakodnevno i tako bi ova umjetnost jedino mogla da zaživi i kod vas, jer Crnoj Gori je neophoan balet u kulturi, izjavio je Jovica Begojev, prvak Narodnog pozorišta u Beogradu, za časopis Nikšićkog pozorišta.

Send this to a friend