Kultura

Čudne navike poznatih pisaca

Životi čuvenih književnika su ponekad jednako zanimljivi kao radnje djela koja su ih proslavila. Čitanjem njihovih biografija, saznali smo neke zaista interesantne detalje o njima. Osim burnog ljubavnog života, borbe sa vlastodršcima i nerazumijevanja tadašnje publike, živote mnogih od njih krase i neke veoma čudne navike, od kojih je većina služila da im pomogne da bolje pišu.

Saznajte koje ekscentričnosti su bile karakteristične za sljedećih 10 velikana književnosti.

Džejms Džojs

Irski modernista je najviše volio da piše ležeći na stomaku. Koristio je debele plave olovke i nosio je bijeli mantil tokom pisanja. Ove navike, međutim, nisu bile izraz njegove ekscentričnosti, već posljedica kratkovidosti.

Franc Kafka

Budući da je radio dugačke smjene u toku dana (ponekad i 12 sati), Kafka je bio prinuđen da se posveti književnosti noću. Uglavnom je počinjao da piše od 11 uveče, a ponekad je ostajao budan sa papirom i olovkom do 6 ujutru.

Fridrih Šiler

Njemački pisac je ostavljao jabuke u fiokama svog radnog stola kako bi uživao u njihovom mirisu nakon što istrule. Postoje glasine da mu je to povećavalo inspiraciju tokom pisanja.

Agata Kristi

Jabuke su takođe inspirisale poznatu spisateljicu krimi romana, ali na malko drugačiji način. Naime, ona je obožavala da ih jede dok je sjedeći u toploj kupki gledala slike sa mjesta zločina i tražila inspiraciju za svoje naredne priče.

Aleksandar Dima

Dima je koristio papir specifične nijanse plave boje za pisanje romana. Poeziju je bilježio na žutom papiru, dok mu je roze papir služio za pisanje članaka.

Džejn Ostin

Džejn Ostin je bila vrlo posvećena likovima svojih romana. To je išlo toliko daleko da je nakon završetka knjige, zamišljala šta se dalje desilo sa njima, a ako bi je neko pitao o nekom od njih, imala je uvijek spreman odgovor pun detalja o njihovom sadašnjem životu.

Onore de Balzak

Francuski romanopisac je bio poznat kao veliki ljubitelj kafe. Legenda kaže da je mogao da popije i do 50 šoljica dnevno. Budući da je vrlo malo spavao, autoru Čiča Gorija je pošlo za rukom da napiše više od 90 djela.

Artur Konan Dojl

Iako njegovog junaka Šerloka Holmsa krasi gotovo fanatična posvećenost logici i razumu, sam Dojl je za sebe izabrao malo drugačiji put. Poslije smrti svog sina u Prvom svjetskom ratu, on je odlučio da se posveti spiritualizmu, a čak je učestvovao i u ritualima u kojima je cilj bio pričanje sa mrtvima. Dojl je takođe vjerovao da njegov prijatelj Heri Hudini posjeduje natprirodne moći, iako je poznati mađioničar godinama pokušavao da ga ubijedi u suprotno.

Den Braun

Autor bestselera Da Vinčijev kod vjeruje da je lijek za nedostatak inspiracije da se visi naglavačke sa konopca. Ovakva terapija ga navodno opušta i pomaže da se koncentriše na pisanje.

Truman Kapote

Američki književnik je bio veoma sujevjeran. Nikada nije počinjao ili završavao djelo petkom, izbjegavao je da odsijeda u sobama hotela čije cifre daju zbir 13, a bio je poznat i kao čovjek koji nije dozvoljavao da se više od dva pikavca nađu u piksli.

Send this to a friend