Kultura

Dodjela nagrada časopisa Komuna sjutra u Perjaničkom domu na Kruševcu

Dodjela nagrada časopisa Komuna biće održana sjutra (19 časova) u Perjaničkom domu na Kruševcu. Nagrada Komuna uspostavljena je 2015. godine i dodjeljuje se sedmi put.

Godišnja nagrada pripala je Rajku Ceroviću, za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore za 2021, a uručiće mu je Adrijan Vuksanović, ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore, saopštili su iz Komune.

“Rajko Cerović je skoro čitav radni vijek proveo u Televiziji Titograd, gdje je bio autor brojnih televizijskih emisija, osnivač i glavni i odgovorni urednik kulturno-umjetničkog programa, kao i glavni i odgovorni urednik Televizije Titograd. Pisao je za veliki broj glasila iz bivše SFRJ, autor je više knjiga. Dobitnik je pet najvažnijih nagrada na TV festivalima na Bledu i Portorožu iz oblasti dokumentarnog TV programa, a dobitnik je i Trinaestojulske nagrade za TV stvaralaštvo. Jedan je od osnivača časopisa „Ovdje“ i institucija Matice crnogorske , Crnogorskog PEN-a i Crnogorskog društva nezavisnih književnika”, podsjećaju iz Komune.

Rajko Cerović
Rajko Cerović

“Čitavog života Rajko Cerović je u prvim redovima intelektualne i kreativne elite koja svojim javnim nastupima govori i piše o istorijskoj svijesti Crnogoraca i budućnosti njenih građana. Njegovi tekstovi njeguju istorijska podsjećanja, ali i britku misao državotvornog bića Crne Gore. On je dosljedni baštinik Crne Gore, istorije, kulture, duha, jezika i njene ukupne samobitnosti, koju afirmiše brani i čuva na visokoetičan, dostojanstven i hrabar način, pa kao takav pripada znamenitoj crnogorskoj eliti njenih najboljih sinova koji nikada nijesu ćutali kada je bila ugrožena Crna Gora”, dodaje se, između ostalog, u saopštenju.

Osim Godišnje nagrade, žiri je odlučio da dodijeli tri specijalne plakete.

“Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske, jednoj od najorganizovanijih organizacija u crnogorskom iseljeništvu čije su aktivnosti usmjerene ka očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj i upoznavanju javnosti s tradicijom i kulturom Crne Gore.

Dr Srđi Martinoviću, univerzitetskom profesoru, predsjedniku Fondacije Sveti Petar Cetinjski, istaknutom publicisti, intelektualcu, koji je osnivač i rukovodilac Instituta za vojnu istoriju Crne Gore koji daje nesumnjiv doprinos afirmaciji crnogorske istorije i kulturne baštine.

I Mustafi Canki, novinaru i publisti koji je u svom gotovo tri decenije dugom novinarskom radu napisao na stotine tekstova u domaćim i inostranim medijima koji afirmišu kulturnu baštinu i tradiciju Crne Gore, doprinoseći njenoj promociji i unapređenju, praveći na taj način trajne mostove među ljudima, jezicima i narodima Crne Gore i među njihovim kulturama i različitostima”, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da će njima nagradu uručiti Vatroslav Belan, državni sekretar u Ministarstvu kulture i medija.

Send this to a friend