Kultura

Društvene anomalije razaraju nadu mladih

Predstavljanjem francuskog uličnog teatra nastavljen je u utorak veče Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT. Promjenljivi vremenski uslovi natjerali su protagoniste da predstavu „Fossil“ sa pločnika ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ presele u potkrovlje ove ustanove.

Zatvorena sala biblioteke nije pokvarila utisak budući da priča o knjigama i dijalogu pisaca sigurno nije imala bolju alternativu. Dvoje performera napravilo je svojevrsnu koreografsku i zvučnu pohvalu riječi, piscima i čitaocima. Poigravajući se sa gomilom knjiga, različitih žanrova i autora, Francuzi su preispitivali mogućnost dijaloga epoha kroz odlomke pisaca koji su obilježili svjetsku književnost.

Nove priče

Tekstovi za predstavu „Fossil“ nastali su na osnovu metoda književnika Vilijama Barousa, a riječ o isijecanju djelova različitih tekstova, od kojih se potom sastavlja neka sasvim nova priča.

“Uzmi list. Presijeci ga uzduž i poprečke. Dobićeš četiri fragmenta. Sad složi stranicu od različitih fragmenata. Dobićeš potpuno novu stranu. Nekad ima isto značenje. Nekad potpuno novo, a opet, u svakom slučaju otkrićeš nešto novo i nešto odlučujuće. Dobićeš novu pjesmu. Koliko god hoćeš pjesama”, govorio je Barous.

Tijelo u funkciji knjige i povezivanje raznorodnih značenja ključni su elementi performansa „Fossil“. Plesom, akrobatskim vještinama i sugestivnim govorenjem proze i poezije, francuski dvojac izbrisao je granicu između fizičkog i duhovnog stvarajući neraskidivu vezu pisca, djela i čitaoca. Istovremeno, otvorili su nove mogućnosti čitanja i tumačenja književnog djela, koje se potvrđuju u saglasju svega što su provjerene i trajne duhovne vrijednosti.

U okviru segmenta „Pojačanje”, u KIC-u „Budo Tomović“ izvedena je predstava „Kapital djeca“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom, u režiji Petra Pejakovića i Dušana Murića. Projekat je nastao kao rezultat jednoipogodišnjeg ciklusa dramskih radionica, u kojima je učestvovalo 20 osnovaca sa Cetinja. Autori predstave suočili su ih sa nekim od ključnih osobenosti današnjeg društva, poput kapitala, siromaštva, propasti pravih vrijednosti, pohlepe, nepotizma, korupcije…

Nizom autentičnih slika iz crnogorske društvene i porodične zbilje, djeca su pokušala da skiciraju atmosferu u kojoj odrastaju. Istovremeno im je ponuđena mogućnost da pruže iskren odgovor na sve ono što se oko njih dešava. Raspravljajući o novcu i prividnoj sreći koja se veže za sticanje materijalnog bogatstva, djeca su u prvi plan istakla poruku kapital smo mi, djeca, društvo može da računa na nas. Jedino što treba da brine je što najveći dio njih želi da napusti Crnu Goru i živi u inostranstvu. Makar su to izjavili na kraju predstave odgovarajući na pitanje šta želim da budem kad porastem. Zato je ova predstava i ohrabrenje i opomena, svojevrstan krik jedne generacije kojoj već sada prijete brojne anomalije društvenog sistema.

Poezija na radiju

Književni program FIAT-a nastavljen je u dvorištu Kuslevove kuće, gdje je nastupila letonska kreativna grupa „Orbita“. Riječ je o kolektivu pjesnika koji pišu na ruskom jeziku, a kroz svoje nastupe spajaju poeziju, video, fotografiju i muziku. Multimedijalni performans „Slow show FM“, koji su izveli u Podgorici, nastao je kao rezultat njihovog putovanja po raznim gradovima svijeta. Dok čitaju poeziju, uz pomoć petnaestak radio prijemnika umjetnici hvataju zvukove i emisije sa različitih meridijana, potom sve integrišu u književno veče i na taj način njihova poezija zvuči kao dio nekog svjetskog radijskog programa.

Istovremeno, publici preko tranzistora emituju i zvuke koje su snimili na putovanjima. Neobična, melanholična atmosfera, na momente jednolična i zamorna, ipak je novina i moguć putokaz književnicima ka zanimljivijoj organizaciji književnih večeri na ovim prostorima.

Sedam sati teatra iz Brazila

Takmičarski program FIATa biće nastavljen predstavom „Odsutne frekvencije 19Hz“ teatra „ExCompania“ iz Brazila, koja će biti izvedena danas od 10 do 17 sati na prostoru Dvorca Petrovića na Kruševcu, ali i na ulicama Podgorice. Publika će moći u bilo koje doba da dođe i uključi se u ovu neobičnu predstavu.

Iz organizacije festivala saopštili su da je otkazana predstava „Metamorfose“ italijanskog teatra „Astragali“, zbog problema sa putnim ispravama učesnika projekta.

Koncert nikšićkog sastava „Autogeni trening“, koji je zbog kiše otkazan prve noći FIAT-a, biće održan večeras u 22 sata u dvorištu Kuslevove kuće. Cijena ulaznice za koncert je 1 euro, u zamjenu za FIAT bedž.

Send this to a friend