Kultura

Duhovni stub ljetnjih sadržaja u Crnoj Gori

“KotorArt je jedan od duhovnih stubova ljetnjih sadržaja u Crnoj Gori i najiskrenije se nadam da će nastaviti još dugo sa svojom plemenitom misijom”, kazao je srpski violinista Stefan Milenković, koji bi trebalo da 27. jula nastupi u okviru Don Brankovih dana muzike.

Ministarstvo kulture još nije odobrilo budžet za ovogodišnji KotorArt, na šta je u otvorenom pismu ukazao pijanista i umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike Ratimir Martinović, nakon što je prošlog četvrtka otkazao nastup sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u Beogradu.

“KotorArt je jedna od najboljih umjetničkih manifestacija na Balkanu, festival koji promoviše kreativnost, kulturu, ali i ljudski duh koji kroz inventivnost i nadahnuće obogaćuje i inspiriše druge ljude. Od početka ljudske istorije najveće civilizacije i kulture su dobro shvatale ovaj koncept i uvijek se brinule o događajima koji direktno utiču na kvalitet duhovnog života”, kazao je Stefan Milenković.

Zbog činjenice da Ministarstvo kulture još nije definisalo budžetska sredstva za KotorArt, direktori svih programskih segmenata krajem prošle nedjelje konstatovali su da su uslovi rada izuzetno otežavajući i demotivišući.

“Teško je kvalitetno se baviti kompletnom pripremom festivala, ugovaranjem sa domaćim i inostranim umjetnicima, ansamblima i njihovim agencijama kao i dogovaranjem poslova na lokalnom nivou kada se radi bez znanja ukupne finansijske podrške”, konstatovano je u zajedničkom saopštenju.

Ujedno su izrazili i optimizam zbog sastanka predstavnika Ministarstva kulture, Opštine Kotor i pokrovitelja festivala, koji će biti održan ove nedjelje.

Send this to a friend