Kultura KULTURA DANAS SPAJA CRNU GORU I HRVATSKU

Emotivna izložba Partenza otvorena u Kotoru

Emotivna izložba Partenza hrvatske umjetnice Renate Poljak svečano je otvorena juče u Atrijumu Kulturnog centra „Nikola Đurković“ u Kotoru, uz prisustvo zvaničnika Crne Gore i Hrvatske.

Na otvaranju su govorili Zvonimir Deković – predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Sanja Putica – ambasadorka projekta, Marina Dulović – sekretarka Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti u opštini Kotor, Veselko Grubišić – konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Boris Bastijančić – savjetnik Predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja.

“Prva asocijacija kada sam pročitao naziv izložbe bio je otok Gospe od Škrpjela i mitski goblen Jacinite Kunić koja ga je vezla punih dvadesetpet godina dok je čekala svog supruga pomorca. Ovaj prostor je nažalost istorijski obilježen stalnim partenzama, odnosno odlascima, ali i sudbinama onih koja nije bila laka, a odnosila se na sudbinu čekanja njihovog člana porodice. Desetine hiljada njih sanjalo je o boljem životu, a njihovi najbliži sanjali su o njihovom povratku. Najčešće se snovi ni prvima ni drugima nisu ostvarili,” kazao je Zvonimir Deković.

Ambasadorka projekta Sanja Putica naglasila je da je već nekoliko godina dio ovog vrijednog i značajnog projekta čiji se inicijatori i pokrovitelji na najbolji mogući način trude da unaprijede položaj Hrvata u Crnoj Gori, ali i na zdravim temeljima kulturne baštine povezu ove dvije zemlje.

U ime opštine Kotor prisutne je pozdravila Marina Dulovic, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i drustvene djelatnosti koja je između ostalog kazala da svi mi koji živimo uz more dobro znamo šta znači riječ partenca, a partenca sa povratkom uvijek je želja – da se onaj koji je otišao i vrati.

Kultura i kulturna razmjena su most između dva naroda. Tako izložba Partenza hrvatske umjetnice Renate Poljak spaja dva naroda – Crne Gore i Hrvatske.

Projekat Putevima bokeljskih Hrvata uspio je u namjeri da građani dvije susjedne zemlje mogu uživati u hrvatskoj savremenoj umjetnosti u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ , a značajan je jer se održava pod pokroviteljstvima Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Tako je Ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić istakao važnost projekta u kome se vidi dodatna spona između Hrvatske i Crne Gore.

„Sviđa mi se izložba Renate Poljak. Pokazuje da je u središtu naše civilizacije – žena. Ona rađa, nada se i čeka, a to je u meni probudilo snažne emocije. Drago mi je što se izložba događa ovdje u Kotoru u prelijepom ambijentu i drago mi je što sam sva tri puta prisustvovao ovome projektu”, izjavio je Veselko Grubišić.

“Prepoznatljivi kulturno -edukativni projekat ,,Putevima bokleljskih Hrvata”, uprkos opste poznatim epidemiološkim nedaćama, nepokolebljivo nastavlja svoju uzvišenu misiju uspješnog i vidljivog povezivanja, ili bolje reći prožimanja dva naroda, kroz umjetničke iskaze darovitih umjetnika, dodatno učvršćujući ne samo dobrosusjedske, nego i istinski prijateljske odnose Crne Gore i Republike Hrvatske. Nedavni, uspješno okončani susret šefova država, koji su inače supokrovitelji ovog projekta, uz obećavajuće poruke koje su tada poslali, opravdano su ulili optimizam i otvorili horizonte višestrane međudržavne saradnje zbog uspješnog savladavanja brojnih izazova u našoj sagledivoj budućnosti”, istakao je u ime pokrovitelja, Boris Bastijančić, izaslanik Predsjednika Crne Gore.

Poštujući sve mjere Vlade Crne Gore i NKT, izložbu su razgledali Ministrica nauke u Vladi Crne Gore Sanja Damjanović, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, zastupnik u skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, kotorski biskup Ilija Janjić, direktorica Kulturnog centra „Nikola Đurković“ Tatjana Miljenović, TV urednica Hrvatske televizije Lana Pavić, PR stručnjak Ranko Vučinic.

U muzičkom dijelu programa nastupila je klapa Jadran iz Tivta.

Suorganizator izložbe, koja ce trajati do 20.jula je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor.

Partneri izložbe su opstina Kotor, Hrvatsko građansko vijeće Crne Gore, Zajednica bokeljskih Hrvata, Galerija Kranjčar, a donatori izložbe su HEP i Regent Porto Montenegro.

Send this to a friend