Kultura Galerija Klub

Grafika iz kolekcije moderne egipatske umjetnosti

U Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Galeriji Klub, od 16. oktobra, može se pogledati izložba iz Fonda CSUCG „Grafika iz kolekcije moderne egipatske umjetnosti“.

Kustoskinja izložbe, Anita Ćulafić je o izložbi zapisala:

“Kolekcija egipatske umjetnosti osim izuzetno vrijednih slika, skulpture i predmeta od keramike ima i sedamnaest djela umjetničke grafike koja oslikavaju period u umjetnosti Egipta 70-tih i 80-tih godina 20. vijeka. Da bi se bolje razumjele okolnosti koje su doprinijele razvoju umjetnosti uopšte pa tako i umjetnosti grafike koja je u svim fazama razvoja egipatske moderne imala svoje markantne predstavnike, potrebno je upoznati se sa umjetničkim djelovanjem u istorijskim uslovima toga doba.

Umjetnici grafike; Hussein El Gebaly, Mahmoud Abdullah, Awad Al Shemy, Farouk Shehata, Magdy Qenawy, Said Heddaya, Mariam Abdel Aleem, Fathi Ahmed, Abdel Wahab Morsi i Sohair Abu Shadi najeminentniji su predstavnici grafičke umjetnost svoje zemlje 70-tih i 80-tih godina 20. vijeka. Većina njih su profesori grafike na Fakultetima lijepih umjetnosti. Njihove grafike se ističu munucioznošću i perfekcijom izvedbe, autentičnim likovnim poetikama i bogatstvom tema koje karakterišu ovu generaciju egipatskih stvaralaca.”

Izložba se može pogledati do 15. novembra.

Send this to a friend