Kultura

Ivana Dimić predstavila “Arzamas” na Trgu pjesnika

Foto: Miloš Ćetković

Književni program 31. festivala Grad teatar nastavljen je na Trgu pjesnika gostovanjem Ivane Dimić, koja je predstavila roman Arzamas za koji je dobila NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2016. godini.

Ivana Dimić kaže da je svoj roman “Arzamas” naslovila tako jer se u njemu radi o sreći i smrti, napominjući da je to i ime zatvorenog grada u kojem su naučnici pravili atomsku bombu i podsjećajući da je Školovski u “Energiji zablude” (knjizi o Tolstoju) kazao: ”Sreća i smrt – eto to je arzamaski užas”.

Radi se, kaže dalje, o “arzamaskom užasu kroz koji prolaze majka koja tone u demenciju i ćerka koja se bori da njihova uzajamna ljubav pobijedi majčinu nadolazeću smrt. I na kraju majka umre, ali ljubav bude jača i odatle niče sreća”.

Foto: Miloš Ćetković

Ivana Dimić, rođena 1957. u Beogradu, po obrazovanju diplomirani dramaturg. Bavi se pisanjem kratkih priča, drama, dramatizacija, tv scenarija, prevođenjem, kao i dramaturškim radom u beogradskim pozorištima.

Član je Srpskog književnog društva od 2001. i ima status istaknutog umjetnika od 2005. Obavljala je funkcije pomoćnika ministra za kulturu, direktora drame Narodnog pozorišta i direktora Ateljea 212. Živi i radi u Beogradu, kao penzioner.

Foto: Miloš Ćetković

Objavljena proza: „Crna zelen” (1995), “Mahorka, mastilo i muž” (1998), “Uzimanje vremena” (2001), “Ima li koga?” (2006), “Popis imovine” (2009), “Arzamas” (2016). Izvedene drame: “Pred ogledalom” (Atelje 212, 1986), “Pepeljuga” (Malo pozorište “Duško Radović”, 1989), “Beli ugao” (časopis Književnost,1998), “Golje” (Terazije, 2001), “Zmajovini pangalozi” (Pozorište “Boško Buha”, 2007). Izvedene dramatizacije: “Mamac” – prema romanima Davida Albaharija (Narodno pozorište, 1998), “Cigani lete u nebo”– prema knjizi Maksima Gorkog (Pozorište na Terazijama, 2004), “Petar Pan” – prema romanu Džejmsa Metjua Barija (Pozorište “Boško Buha”, 2010).

Sa autorkom je razgovor vodila prof. mr Božena Jelušić.

Send this to a friend