Kultura

Lubarda ponovo uzburkao Beograd

FOTO: Tanjug/Rade Prelić

“Ja sam ja i svijet slikam po svojoj volji. Uzburkam more, da se zapjeni kao šampanj. Rasklapam brijegove. Crvene stijene kršnih predjela, plave sjenke u podne, žuti strah smrti, bijeli krik galebova, sve su to boje moje palete”.

Na ove misli o sopstvenoj umjetnosti, slikarskog velikana Petra Lubarde (1907-1974), njegovim do sada neviđenim, ili rijetko izlaganim djelima, podsjetila je postavka u Kući Jevrema Grujića. Ovaj privatni Muzej istorije, umjetnosti, diplomatije i avangarde, u saradnji sa Kućom legata (u okviru koje je i Legat Petra Lubarde) i Medija centrom “Odbrana”, među prvima je otpočeo obilježavanje jubileja – 110 godina od umjetnikovog rođenja.

Na izložbi “Neviđeni Lubarda” biće predstavljena 24 platna, mnoga premijerno, nastala između 1936. i 1972. godine. Čine je slike iz Lubardinog legata, Galerije Matice srpske, Umjetničke zbirke Doma Vojske, Narodnog muzeja iz Pančeva, kao i djela koja su daleko od očiju javnosti do sada krasila samo domove sedam privatnih kolekcionara.

– Iako mi u svojoj kolekciji nemamo Lubardinih djela, na ovaj način smo željeli da odamo počast jednom od najznačajnijih jugoslovenskih slikara 20. vijeka, kaže za “Novosti” Lazar Šećerović, jedan od osnivača muzeja i naslednik Jevrema Grujića, dodajući da čuveni slikar pripada odrednici “avangarda”, koju ova institucija ima u svom nazivu.

“Zbeg”

Kako Dom Jevrema Grujića teži da bude i svojevrstan kulturni centar, tokom trajanja izložbe (do 2. maja), najavljuju i posebno veče posvećeno razgovoru o Lubardi sa istoričarem umjetnosti Stašom Živkovićem, koji je umjetnika lično poznavao i o njemu napravio monografiju, kao i zaseban program filmova snimljenih o djelu i ličnosti slikara burnog temperamenta i jedinstvene imaginacije. Neobičnost ove postavke koja će pred publikom biti četvrtkom i petkom od 15 do 20 sati (sa vođenom turom u 17 i 18 sati) i subotom i nedjeljom od 11 do 16 sati (sa vođenjem u 12 i 13 sati) jeste i njena “zvučna kulisa”. Inspirisan Lubardinim slikama, di-džej i producent Pookie napravio je selekciju numera elektronske muzike koja će cijelom događaju dati još jedan “neviđeni” ton.

Najvrijedniji “Durmitor”, najstariji “Zbeg”

Među najvrijednijim djelima na ovoj izložbi, u Domu Jevrema Grujića, izdvajaju platno “Durmitor”, jedno od pet, koje je ustupila Galerija Matice srpske.

“Durmitor”

Ovo djelo je svojevremeno otkupila firma “Sintelon”, a danas je dio zbirke “Trent”, donirane Matici. Najstarija kompozicija “Zbeg iz Španije”, nastala je 1936. a u vlasništvu je Doma Vojske. Od djela koja će biti prvi put u javnosti izdvaja se “Stari Miločer”, iz jedne od privatnih kolekcija. Dio postavke, zahvaljujući Legatu Petra Lubarde čini i njegova lična arhiva, crteži i grafike.

Send this to a friend