Kultura

Majkl Stern: Sa uživanjem sviram iz srca

Jedan od najcjenjenijih kompozitora i gitarista današnjice, Majk Stern, 9. juna sviraće pred publikom na Ljetnjoj pozornici u Tivtu, a dva dana kasnije u atrijumu Kapital plaze u Podgorici. Čuveni muzičar, koji već više od četiri decenije čini nezaobilazan dio savremene džez scene, u Crnoj Gori gostovaće u okviru drugog festivala „Made in New York Jazz, Montenegro“.

Stern je ove godine i glavna zvijezda manifestacije, a nastupiće zajedno sa nekim od najtraženijih džez muzičara iz Amerike, kao i sa kolegama iz regiona i Crne Gore. Između dva koncerta, 10. juna u kafeu „Hard rock“, održaće i master klas za učenike, studente i sve zainteresovane muzičare.

Iako je odrastao na rok i bluz muzici, Stern se već na početku karijere opredijelio za džez i ostao u njemu do danas, ali u svom sviranju nikad nije bježao od različitih uticaja koji su označili njegovo sazrijevanje. Njegova karijera obilježena je saradnjom sa „Blood, Sweat & Tears“, Bilom Kobmom, Majlsom Dejvisem, Jakom Pastorijusom, braćom Breker (The Brecker Brothers) i Džoom Hendersonom. Kao lider snimio je 16 albuma, od kojih je šest nominovano za prestižnu nagradu „Grammy“.

U intervjuu za Pobjedu, Stern govori o predstojećem nastupu u Crnoj Gori, muzičkoj karijeri i najznačajnijim ciljevima koje se trudi da dosegne kao gitarista i kompozitor.

Turneje, česti koncerti i putovanja moguda budu veoma iscrpljujući. Šta Vam donosi najveću satisfakciju?

STERN: Muzika je glavni razlog zbog kojeg idem na turneje. Nijesam lud za putovanjima, ali neke od zemalja, naravno, veoma su prijatne i ostavljaju dobar utisak. Svirao sam ranije u bivšoj Jugoslaviji i sjećam se da je to bilo zaista prelijepo gostovanje, tako da se radujem što ću doći u taj dio Evrope i svirati tamo.

Često govorite kako je Vaš glavni cilj, dok stvarate muziku, da se povežete sa svojim srcem. Koja je uloga srca kada dođe do živih nastupa pred više hiljada fanova?

STERN: Uvijek sa uživanjem sviram iz srca, koliko god mogu, bilo da sviram pred 1.000 ili pet ljudi. To je suština sviranja.

Da li ste ikada osjećali strah ili nervozu prije nastupa, kao što je to slučaj sa mnogim poznatim muzičarima? Kako se nosite sa tim?

STERN: Ranije sam bio nervozniji, ali danas jednostavno sviram najbolje što mogu. Više sam uzbuđen nego nervozan zbog koncerata i zaista se radujem što ću svirati u Crnoj Gori.

Muzičari sa svih strana svijeta, koji se možda po prvi put sretaju na sceni, uvijek donesu nešto novo i drugačije. Na koji način se prilagođavate različitim stilovima i povezujete sa muzičarima?

STERN: Zaista je važno da slušate nečiju muziku i steknete neki osjećaj o kompoziciji, a potom da pokušate da svirate, budete otvoreni i spremni da pratite smjernice koje daje kompozitor.

Čini se da ste u Vašoj muzici stvorili most između klasičnog i modernog džeza, a kao ukrase dodajete bluz, fank i rokenrol?

STERN: Stalno se trudim da stvaram muziku inspirisan uticajima sa različitih strana. O sebi mislim kao o džez muzičaru, ali imam različite izvore inspiracije. Dok sam odrastao, moja majka je u kući dosta svirala klasičnu muziku. Često je svirala Baha na klaviru i naravno džez, a ja sam odrastao slušajući bluz-rok, tako da je dosta tih uticaja u mojoj muzici.

Svirali ste sa nekim od najboljih džez muzičara današnjice. Ko je ostavio najjači utisak na Vas?

STERN: Teško je odgovoriti. Postoji dosta muzičara za koje smatram da su uticali, ali naravno prije svega Majls Dejvis, Jako Pistorius, Majkl Breker ili Džo Henderson… Svi sa kojima sam imao priliku da sviram imali su veliki uticaj.

Ko su muzičari sa kojima se najbolje razumijete?

STERN: Pa, to je teško pitanje zato što postoji mnogo mogućnosti. Postoji dosta muzičara koje od starta razumijem, a onda ih razumijem još bolje kada upoznam njihovu muziku. POBJEDA: Na koji način je muzika tih odličnih muzičara uticala na Vaše stvaralaštvo? STERN: Većina tih sjajnih muzičara, sa kojima sam imao sreću da nastupam, svirali su iz srca.

Na početku Vaše karijere, svirali ste rok i bluz, pa ste se odjednom opredijelili za džez muziku. Zašto je džez više zavodljiviji i atraktivniji?

STERN: Ne mislim da postoji bolja ili lošija vrsta muzike. U pitanju je ono što te dotiče, što ti je lično bitno. Jako volim bluz, jako volim rok, jako volim soul muziku. Za mene je džez glavno opredjeljenje.

Djuk Elington je govorio: „Džez je sloboda izraza“. Međutim, to možemo reći za skoro svaku vrstu muzike. U kom smislu onda džez nudi više slobode u odnosu na ostale žanrove?

STERN: U džezu, generalno, postoji mnogo više prostora za improvizaciju i to mi se najviše sviđa.

Možete li imenovati trojicu najboljih gitarista svih vremena?

STERN: Ne baš, ali mogu da navedem imena trojice velikih gitarista koji mi prvi padaju na pamet Džimi Hendriks, Ves Montgomeri i Džim Hol.

Send this to a friend